MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Obłędne ciasto ze śliwkami i budyniem. Najlepsze do kawy i na deser. Jest prostsze do zrobienia niż myślisz. Cała blacha znika w mig

Karolina Głogowska
Ciasto ze śliwkami i budyniem to wypiek, który rozpływa się w ustach
Ciasto ze śliwkami i budyniem to wypiek, który rozpływa się w ustach 123rf/karandaev/zdjęcie ilustracyjne
Delikatne, kruche ciasto, słodki budyń i aromatyczne śliwki. Latem trudno o lepsze połączenie. Polecam ci mój sprawdzony przepis na wyborne kruche ciasto ze śliwkami i budyniem. Robi się ja łatwo, a efekt zawsze jest wspaniały.

W skrócie:

Masz ochotę na pyszny, letni deser? Zrób wyśmienite ciasto ze śliwkami i budyniem. Jego przygotowanie jest prostsze niż możesz sobie wyobrazić. Wystarczy zrobić kruche ciasto, ugotować budyń i dodać śliwki. Ten deser jest banalnie prosty do zrobienia, a zawsze zachwyca wszystkich, którzy się nim zajadają. To wyśmienite ciasto ze śliwkami możesz podać na rodzinnej uroczystości lub spotkaniu z przyjaciółmi. Zachwytom nie będzie końca. Moja rada: upiecz ciasto kilka godzin wcześniej i dobrze schowaj (może być dzień wcześniej). Budyń sprawi, że wypiek będzie jeszcze delikatniejszy, jeśli pozwolisz mu trochę poleżeć.

Ciasto ze śliwkami i budyniem - najlepszy przepis

Czas przygotowania: 20 minut + 30 minut chłodzenie + 20 minut pieczenie

Porcja: średnia blacha

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

Na kruche ciasto:

  • 1 szklanka mąki,

  • pół kostki schłodzonego masła,

  • 2 żółtka,

  • 1 cukier wanilinowy.

Dodatkowo:

  • 300 g śliwek,

  • łyżeczka cynamonu,

  • opakowanie budyniu waniliowego,

  • 250 ml mleka,

  • łyżka cukru.

Jak zrobić ciasto ze śliwkami i budyniem?

  1. Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj cukier wanilinowy i pokrojone w kostkę masło, wbij żółtka i zagnieć ciasto.

  2. Uformuj z ciasta kulę i włóż do zamrażarki na 30 minut.

  3. Ugotuj budyń na mleku i dodaj łyżkę cukru.

  4. Umyj śliwki, przekrój je i wyjmij pestki. Śliwki przełóż do miski i wymieszaj z cynamonem.

  5. Formę do tarty wysmaruj tłuszczem i wyłóż do niej ciasto.

  6. Piecz spód przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.

  7. Na podpieczony spód wyłóż śliwki i warstwę budyniu.

  8. Piecz ciasto jeszcze 20 minut.

  9. Po wyjęciu posyp wierzch cukrem pudrem i zostaw do ostygnięcia.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny