Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Obiad i dieta na upały - zdrowy jadłospis? Co jeść, gdy jest gorąco? [PORADY, PRZEPISY, OBIAD NA UPAŁ]

opr. (d)
W upalne dni sprawdzą się różnego rodzaju sałatki warzywne i owocowe. Talerz przepełniony świeżymi, chrupiącymi warzywami jest wspaniałą letnią przekąską, a co najważniejsze bardzo zdrową.
W upalne dni sprawdzą się różnego rodzaju sałatki warzywne i owocowe. Talerz przepełniony świeżymi, chrupiącymi warzywami jest wspaniałą letnią przekąską, a co najważniejsze bardzo zdrową. Tarsmak
Letnie upały mogą dać się we znaki. Gdy słupek rtęci podnosi się powyżej 30 stopni, warto nieco zmodyfikować swój jadłospis. Wysokie temperatury sprawiają, że spada tempo przemiany materii, dlatego dobrze jest spożywać lekkie potrawy, które dodatkowo nie podniosą temperatury naszego organizmu.

Obiad i dieta na upały. Co jeść, gdy jest gorąco - porady, przepisy, składniki na obiad

Podczas upałów bardzo ważne jest zachowanie równowagi w odżywianiu i piciu. Letnia dieta, zwłaszcza w ekstremalnie ciepłe dni, powinna być lekka i bogata w warzywa oraz owoce. Zwracajmy uwagę nie tylko na to, co jemy, ale jak często. Jedzmy regularnie i w niewielkich ilościach. Letnia dieta powinna być bogata w składniki, które wspomagają od wewnątrz ochronę przed promieniowaniem UV. Chodzi głównie o antyoksydanty, takie jak betakaroten oraz witaminy C i E.

SPRAWDŹ TEŻ TU: Obiad na upały. Co jeść, gdy jest gorąco? Pomysły i przepisy na obiad na lato i upały

Obiad na upały 2018. Jaka dieta? Jedz lekko, unikaj mięsa

Pamiętajmy, że dieta, niezależnie od pogody, musi być zróżnicowana. Jednak podczas upałów warto zrezygnować m.in. ze smażonego mięsa, kebabów, hamburgerów i hot-dogów, tłustych przetworów mlecznych, serów podpuszczkowych oraz chipsów, warzyw strączkowych, a nawet mrożonych koktajli przygotowanych z dużej ilości jogurtu lub mleka. Unikajmy też mięsa duszonego w gęstych sosach. Potrawy smażone zamieńmy na gotowane lub grillowane w folii.

Sprawdź także:Szalone lata 90. Pamiętacie te ceny? (zdjęcia)

Obiad na upały - co jeść, gdy jest gorąco? Więcej warzyw i owoców

Jedzmy więcej warzyw. Mogą być surowe, gotowane w wodzie, duszone czy nawet podsmażone. Warzywa i owoce w większości składają się w ok. 80-90 proc. z wody, dlatego nadają się do nawodnienia organizmu, a dodatkowo stanowią bogate źródło witamin oraz mikro- i makroelementów. Latem warzywa powinny być nie tyle dodatkiem, a podstawą wszystkich posiłków. Wprowadźmy do diety warzywa, które są np. dobrym pomysłem na przekąski. Jedzmy na przykład gotowaną kukurydzę, brokuły, kalafior i marchew. Sięgajmy też po paprykę, ogórki, szpinak, botwinę, pomidory, seler naciowy. Komponujmy z nich sałatki.

- Latem postawmy więc na sezonowe warzywa. Są nie tylko łatwo dostępne, ale też smaczne i zdrowe. Osoby, które obawiają się monotonii w posiłkach mogą warzywa połączyć z sosem lub dipem, który nada im wyrazistości i podkreśli smak. Sos to także dobry pomysł, by do jedzenia warzyw zachęcić najmłodszych – mówi Urszula Giża, ekspert marki Tarsmak.

Obiad na upały. Zdrowa dieta i porady - co jeść podczas upałów?

W upały dobrze sprawdza się dieta śródziemnomorska. To ogólna nazwa potraw spożywanych w basenie Morza Śródziemnego. Raczą się nią więc Włosi, Grecy czy Hiszpanie. W skład ich jadłospisu wchodzi głównie bogata w dobre kwasy tłuszczowe oliwa z oliwek, znane ze swoich dobroczynnych właściwości ryby oraz produkty zbożowe. Wbrew pozorom te ostatnie, spożywane w rozsądnych ilościach, nie tuczą, za to zawierają błonnik, który wspomaga trawienie. Wysokie temperatury sprzyjają podniesieniu ciśnienia krwi oraz ogólnemu osłabieniu układu nerwowego, a dieta śródziemnomorska polecana jest osobom z nadciśnieniem.

Dieta na upały 2018. Co do picia?

W czasie upałów najlepiej sprawdza się picie wody mineralnej. Dzienne spożycie wody powinno się wahać od 2 do 3 litrów. Człowiek powinien pić jej od 2 do 3 litrów dziennie. Pamiętajmy, że wodę zawierają także soczyste, letnie owoce. Podczas upałów tracimy niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu elektrolity i sole mineralne.

Zobacz równieżTylko dla dorosłych! Quiz z wiedzy o seksie

Ich niedobór należy systematycznie uzupełniać. Skarbnicą takich mikroelementów jest sok pomidorowy – zawiera aż 230 mg potasu na 100 g produktu.

W upalne dni często popełniamy błąd, pijąc nadmiernie schłodzone napoje. W ten sposób sztucznie i jedynie chwilowo zbijamy temperaturę ciała. Ławo wtedy o infekcję z powodu zbyt dużej różnicy temperatur.

Wszyscy, którzy nie mają ochoty spędzać pięknego, słonecznego dnia w kuchni, docenią lekką dietę, składającą się z posiłków prostych i szybkich w przygotowaniu oraz lekkostrawnych. Wpływ takiej diety sprawi, że będziemy cieszyć się dobrym humorem i samopoczuciem – nawet w czasie upałów.

Program 300 plus - jak otrzymać wsparcie finansowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo

Materiał oryginalny: Obiad i dieta na upały - zdrowy jadłospis? Co jeść, gdy jest gorąco? [PORADY, PRZEPISY, OBIAD NA UPAŁ] - Gazeta Współczesna

Wróć na poranny.pl Kurier Poranny