Nowy lokal - White Bear Coffee. Pachnie kawami. Nęci przysmakami. Za kilka miesięcy rodzina Białych Miśków zamieszka w kolejnych miastach

Maryla Pawlak-Żalikowska
Maryla Pawlak-Żalikowska
The White Bear Coffee w Białymstoku przy ul. Sienkiewicza 6 działa od poniedziałku do piątku  w godzinach 7.30-21, a w weekendy od godz. 9 do 21.
The White Bear Coffee w Białymstoku przy ul. Sienkiewicza 6 działa od poniedziałku do piątku w godzinach 7.30-21, a w weekendy od godz. 9 do 21. Wojciech Wojtkielewicz
Dwie doświadczone ekipy: Mobilnego Baristy i Koku Sushi otworzyły dziś oficjalnie w Białymstoku swój pierwszy wspólny koncept: kawiarnię the White Bear Coffee. Z założenia jest to pomysł biznesowy, który będzie upowszechniany w Polsce w formie franczyzy. – Już mamy chętnych do współpracy, ale dajemy sobie jeszcze cztery miesiące na sprawdzenie czy tu wszystko gra, żeby oddać świetnie funkcjonujący produkt w ręce partnerów – mówi Marcin Zalewski z Mobilnego Baristy.

Mobilny Barista to sprawdzona marka biznesowa na rynku kawy. Zarówno w zakresie jej parzenia, jak i znajomości wymogów sprzętowych, dzięki którym z każdego gatunku kawy, z każdego zakątka świata przedstawiciele firmy wydobędą wszystko, co najlepsze.

Czytaj też: White Bear Coffee - nowa sieć kawiarni rozpoczyna ekspansję. Powstała z połączenia sił Koku Sushi i Mobilny Barista

Z kolei Koku Sushi to wywodząca się z Białegostoku sieć barów sushi (w tym w klasie premium), której model biznesowy sprawdza się na tyle dobrze, że nie ma w kraju większej liczby lokali z przysmakami kuchni japońskiej działających pod jednym szyldem.

Na brak lokali gastronomicznych w Białymstoku nie możemy narzekać. W ostatnim czasie pojawiło się kilka nowych. Niektóre zaskakują pomysłem.

Nowe lokale w Białymstoku 2019. Mapa gastronomiczna naszego ...

The White Bear Coffee – wspólny pomysł obu firm – nie jest jednak połączeniem kafeterii z japońskim menu. Zjemy tu kanapki dla mięsożerców, jak i wegetariańskie czy wegańskie; codziennie znajdziemy co najmniej sześć propozycji ciast, granole, lemoniady, soku, herbaty.

Firma czeka na koncesję na alkohol; gdy ją uzyska, będzie tu można wpaść m.in. na specjalnie dla Koku Sushi warzone, kraftowe piwo Oishi Biru.

Czytaj też: Kraftowe piwo z japońskiej odmiany chmielu w menu Koku Sushi. Największej sieci franczyzowej sushi w Polsce wywodzącej się z Białegostoku

Ale przede wszystkim czeka tu na kawoszy prawdziwa orgia smaków. Kawy z Hoindurasu, Brazylii czy Indii parzone na kilka sposobów; ale też jest możliwość kupienia do domu czy do firmy świetnych ziaren w opakowaniach 250 i 500 gram oraz kilowych.

Nie bez przyczyny paczuszki opatrzone są logiem the White Bear Coffee i dokładnym opisem gatunku kawy i warunków jej wzrostu – firma czuwa nad produktem od ziarenka (jeszcze zielonego) po wlanie napoju do filiżanki. Na cały proces ma oko roast master Mobilnego Baristy - Michał Eysymont, a lada chwila przy ul. Kolejowej the White Bear Coffee uruchomi swoją własną palarnię.

W lokalu można także kupić robiącą obecnie furorę na rynku butelkowaną kawę cold brew (przez 12 godzin macerowaną na zimno). Jeśli ktoś nie zna tajników a tym samym możliwości parzenia kawy, przeszkolony personel odpowie na wszelkie pytania.

Jak podpowiadają współwłaściciele nowej marki - Marcin Zalewski (Mobilny Barista) i Mariusz Olechno (Koku Sushi) - kolejne otwierane pod tym szyldem lokale będzie (poza ofertą gastronomiczną) łączyła np. koncepcja wystroju wnętrza. To nie znaczy, że wszędzie – tak jak w Białymstoku, przy ul. Sienkiewicza 6 – będzie dominował akcent miętowej zieleni. Może to być też np. pudrowy róż. Ważna jest zasada: jak ekspresy pistacjowe to i ściana; jak róż – to też tu i tu.

Generalnie wnętrze jest przytulne, pastelowe, sielskie, emanujące poczuciem humoru obu ekip właścicieli - i Mobilnego Baristy, i Koku Sushi. W lokalu można zasiąść na barowych stołkach i w miękkich fotelach. Zapatrzyć się w portrety miśków, albo spojrzeć w guzikowe oczy myśliwskich trofeów... z kolorowej włóczki :)

The White Bear Coffee w Białymstoku przy ul. Sienkiewicza 6 działa od poniedziałku do piątku w godzinach 7.30-21, a w weekendy od godz. 9 do 21.

Tu oglądasz: Restauracja Dwa Światy food & wine w Białymstoku otwarta. Czeka na gości!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze 7

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
Wysokie ceny. Sieć powinna być konkurencyjna cenowo, jeśli ma być jakkolwiek atrakcyjna dla lokalsów w poszczególnych miastach. Ceny tutaj wyższe niż w innych kawiarniach specjalistycznych w Białym. Nie ma dla nich uzasadnienia, to nie Warszawa i nie ma marki silnej jak Starbucks, by tak windować cenę. Mają swoją palarnie, powinni dac lepsze ceny, bo produkt nie kosztuje ich prawie nic. Food drogi jak diabli, pozycji niezwykłych nie widzę - kanapki i ciasta, tego co jest takimi propozycjami nie przebiją. Powodzenia, jako flagowa trochę podziała, mają dużo znajomych, jest komu pić kawę. Fortuny z tych fusów raczej nie wywróżą.
G
Gość
dużo łomotu, mało obrotu
G
Gość
ciekawe ile płacą pracownikom? pewnie najniższą krajową,a obiecują pewnie,że potem jak interes ruszy to będzie wiecej.

ale ten interes nie ruszy,nikt nie będzie kupował kanapki za kilkanaście złotych.! w domu sobie zrobi.

pójdzie do portugalskiej biedronki ,kupin bułkę ,ser i sam sobie zrobi.
G
Gość
co rusz otwiera się jakaś nowa kawiarnia.. wątpię że takie biznesy mają przyszłość
G
Gość
Ceny kanapek i ciast prawie, jak na lotnisku, powariowali...
M
Magda41
2019-07-03T17:41:43 02:00, xyz:

Na budowach tylu pracowników poszukują, a oni cholera bary zakładają, a na budowę ........jego mać cegły nosić.

A co cie obchodzi jaki kto ma pomysł na biznes. Mają goście łeb do interesów to tylko życzyć szczęścia i powodzenia a ty z takim nastawieniem do życia i ludzi tylko cegły będziesz nosić

x
xyz
Na budowach tylu pracowników poszukują, a oni cholera bary zakładają, a na budowę ........jego mać cegły nosić.
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny
Dodaj ogłoszenie