Nowy Browar Zaścianki spod Białegostoku wypuścił już pierwsze piwa na rynek. To Nadziak i Kordzik

Maryla Pawlak-Żalikowska
Odwagi do związania się z taką branżą dodały mi opinie znajomych o moich piwach. I teraz robię coś, co bardzo lubię: warzenie sprawia mi ogromną przyjemność, a w dodatku pójście i wypicie piwa z bezpośrednio tanka, to jest bardzo świetna sprawa - mówi Krzysztof Owsianiuk, główny piwowar Browaru Zaścianki z miejscowości Zaścianki pod Białymstokiem. Wojciech Wojtkielewicz
Do listy browarów rzemieślniczych, które warzą piwo w regionie dołączył kolejny: Browar Zaścianki, który ma siedzibę w podbiałostockiej miejscowości Zaścianki.

Zlokalizowany jest przy ulicy Jacka Soplicy (co okazało się inspiracją dla loga i nazewnictwa piw) i jest browarem przydomowym, wybudowanym w ciągu prawie trzech lat własnymi rękoma przez braci: Wojciecha i Krzysztofa Owsianiuków.

– Od 1990 roku zajmowaliśmy się prowadzeniem firmy handlującej komputerami i kasami fiskalnymi – opowiada Krzysztof Owsianiuk pełniący w browarze rolę głównego piwowara. – Aż pewnego dnia, pod wpływem opowieści znajomych o piwach kraftowych, o ich domowym warzeniu, zainteresowałem się tym tematem. Najpierw przeszedłem przez teksty w Internecie, na forach; pytałem ludzi, którzy się tym zajmują w Białymstoku i w końcu sam zacząłem warzyć. W domu. Wcześniej pijałem piwa koncernowe, a dzięki tej nowej pasji wszedłem w inny świat, który mnie zafascynował.

Jak wspomina pan Krzysztof, ta przygoda z domowym warzeniem piw zaczęła się w grudniu roku 2013 i dała tyle satysfakcji, że postanowili z bratem w końcu wyjść ze swoimi piwami na rynek.

– Jedna firma zaczęła zarabiać na stworzenie drugiej – uśmiecha się piwowar. – Budynek, w którym mieści się browar, postawiliśmy sami. Odwagi do związania się z taką branżą dodały mi opinie znajomych o moich piwach. I teraz robię coś, co bardzo lubię: warzenie sprawia mi ogromną przyjemność, a w dodatku pójście i wypicie piwa z bezpośrednio tanka, to jest bardzo świetna sprawa.

Dziś, w przestronnych, pozwalających na dalszy rozwój pomieszczeniach, stoi 15-hektolitrowa warzelnia, trzy tanki po 30 hektolitrów każdy, kadź filtracyjna, kadź osadowa, trzy zbiorniki fermentacyjno-leżakowe. - Piwa wychodzi około 2600-2700 litrów. Czasem 2500 w zależności od strat, chmieli czy innych rzeczy – mówi Krzysztof Owsianiuk.

Do sklepów, pubów, pizzerii czy restauracji hotelowych w Białymstoku i okolicy trafiły na razie dwa piwa z Browaru Zaścianki. To Nadziak i Kordzik. Oba górnej fermentacji. Pierwsze to American Pale Ale, chmielone dość bogato amerykańskimi chmielami, a drugie – pszeniczne, w stylu bawarskim Hefe-Weizzen.

Czytaj też: Browar Waszczukowe warzy już piwo u siebie! W Czarnej Białostockiej. Zaczęli Figlarną Bożeną i zapowiadają wiele ciekawostek (zdjęcia)

Dlaczego akurat te typy? – Bo te najczęściej robiłem w domu i te najbardziej lubię – wyjaśnia piwowar. – Trzeba się nauczyć warzelnię obsługiwać, mam nowy sprzęt duży, więc zrobiłem to, w czym się czuję najlepiej.

Za chwilę dołączy do tych piw kolejne: Karabela – American Indian Pale Ale. Skąd te nazwy? No właśnie – inspiracją była lokalizacja firmy przy ulicy Jacka Soplicy.

– Postanowiliśmy sięgnąć po skojarzenia z dawną szlachecką tradycją, z bronią białą – wyjaśnia Krzysztof Owsianiuk. – W logo browaru wpisana jest sylwetka sarmaty z szablą i beczułką piwa, a nadziak i kordzik to rodzaje broni. Nadziak to rodzaj czekana, a kordzik to z kolei rodzaj paradnego, małego sztyletu. Karabela natomiast nawiązuje do rodzaju szabli szlachty polskiej.

Browar Zaścianki zaczął działalność w sierpniu tego roku. Na jego siedzibie jeszcze nie zawisło oficjalne logo, ale już otwarty jest sklepik, w którym można kupić jego produkty.

Czytaj też: Podlaski Browar Biały – to kolejne miejsce, gdzie warzone jest piwo rzemieślnicze (zdjęcia)

Podlaskie browary rzemieślnicze
Poza dwoma gigantami koncernowymi w postaci białostockiego browaru Dojlidy i Łomża, w regionie jest obecnie 10 browarów rzemieślniczych czy restauracyjnych: to Browar Północny w Suwałkach (nawiązujący nazwą do znajdującego się tu kiedyś obiektu), Waszczukowe w Czarnej Białostockiej), Browca i Stara Szkoła spod Siemiatycz, Stary Rynek i Gloger z Białegostoku, Markowy z Hajnówki i Słodowy Dwór z Harasimowicz k. Dąbrowy Białostockiej, Biały w Łyskach pod Białymstokiem i najmłodszy na rynku - Browar Zaścianki. W listopadzie można się spodziewać kolejnego otwarcia – Browaru Białowieskiego przy Hotelu w Białowieży.

60 SEKUND BIZNESU - IDĄ PODWYŻKI

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 1

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

s
sfdgs

pod Siemiatyczami jest browar Brovca (dokładnie kolonia Cecele) a nie Browca

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3