Nowe menu w Restauracji Cristal. Przez żołądek do serc białostoczan!

Materiał informacyjny "CRISTAL"
Udostępnij:
Wykwintna zupa z podlaskich borowików, foie gras flambirowane winem, tournedos z łososia i barweny, rozgrzewająca zupa kokosowa, tort z wiśniami w alkoholu. Chef kuchni Restauracji Cristal w Białymstoku stworzył nowe menu, pełne nieoczywistych smaków. Jesień w Białymstoku może być nie tylko złota, ale też smaczna.

Szukasz miejsca na elegancką randkę, spotkanie z rodziną, a może masz ochotę na wykwintny obiad lub romantyczną kolację? Jesień sprzyja spotkaniom przy stole! Najlepiej, gdy ten ugina się pod wyjątkowo smacznymi potrawami.

Chef kuchni Restauracji Cristal - Łukasz Rakowski - doskonale wie, jak przez żołądek trafić do serc białostoczan. W nowym, jesiennym menu znajdziemy ulubione dania stałych gości restauracji, wspaniałą podlaską dziczyznę, jak też nutę orientu.

Dla miłośników dziczyzny chef przygotował polędwicę z jelenia inspirowaną kuchnią szlachcianki Izabeli Branickiej, ze śliwkami flambirowanymi brandy, kaszą gryczaną z borowikami i sosem z czerwonego wina.

Oddajemy na talerze gości danie niezwykłe. W naszym regionie lubimy dziczyznę, jest ona wpisana w kulinarną tradycję Podlasia. Dziczyzna szlachetna i najwyższej jakości to nasza duma. Warto wspomnieć, że tworząc to danie dołączyliśmy do niezwykłego projektu, który tworzy Andrzej Fiedoruk, znany w regionie pisarz książek kucharskich i historycznych dot. gastronomii. Inspiracją jest Izabela Branicka i jej znakomita kuchnia – tłumaczy chef Łukasz Rakowski.

Jesienna karta ma również orientalne oblicze. To np. aromatyczna zupa laksa, która rozgrzeje w chłodne dni. Podana jest z krewetkami i kolendrą.

Zupa kokosowa już wiele razy wracała do naszej restauracji. Czasami przyrządzaliśmy ją na specjalne zamówienie. Goście o nią pytali. Wsłuchujemy się w ich potrzeby i dlatego w nowym menu nie zabraknie ulubionej azjatyckiej zupy – przyznaje chef kuchni.

Dla tych, którzy przywiązują się do smaków Łukasz Rakowski przygotował cristalowe szlagiery. W karcie pojawiły się znów np. kołduny w rosole. Prawdziwą perłą w menu jest za to danie, w którym królują aż dwie ryby.

Łosoś i barwena, na jednym talerzu. Z cremem brulee z cebuli, szpinakiem i kaszą. Chciałem stworzyć danie, które zaskoczy gości. Gdzie nie będą musieli się ograniczać do wyboru jednego rodzaju ryby, a dostaną coś więcej w ciekawym połączeniu. Jestem przekonany, że to danie przypadnie do gustu wielu osobom – mówi z pasją chef Łukasz Rakowski. - Ryby sprowadzane są na moje specjalne zamówienie, przez sprawdzonego dostawcę, który dba o ich najwyższą jakość. Zawsze staramy się, by produkt, który trafia do naszych gości był z najwyższej półki – dodaje.

Jest też wisienka na torcie!

W karcie pojawiło się coś zupełnie nowego, czego nigdy wcześniej nie mieliśmy. Goście wiele razy o to pytali i w końcu przygotowaliśmy z myślą o nich niezwykły tort. Myślę, że osłodzi nam troszeczkę jesienne pochmurne dni – uśmiecha się chef.

Tort czekoladowy przełamał krem na bazie ricotty, a całości dopełniły wiśnie w alkoholu. Ciasto będzie można zamówić na specjalną okazję lub zjeść porcję przy stoliku.

Tu podaj tekst alternatywny

Restauracja przygotowała również stałe menu dla wegan i wegetarian. Cristal to miejsce, w którym doceniana jest podlaska tradycja, ale osoby na diecie roślinnej, również znajdą tutaj coś dla siebie.

Staramy się odpowiadać na potrzeby gości. Czasami pytamy co lubią jeść i specjalnie dla nich przyrządzamy posiłek wegański czy wegetariański. Jesteśmy w stanie przygotować od ręki wyjątkowe danie – mówi chef Rakowski. – Serdecznie zapraszamy do spróbowania dań z jesiennej karty. Zadbamy o kubki smakowe naszych gości! - zapewnia.

Zapraszamy

ul. Lipowa 3/5, Białystok
Rezerwuj stolik: 85 74 96 159

Restauracja czynna:

Niedziela - czwartek 12:00 – 23:00
Piątek - sobota 12:00 – 24:00
Śniadanie codziennie o 06:30 – 11:00

www.hotelcristal.com.pl/restauracja

Dodaj ogłoszenie