Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Noc Restauracji 2016 w Białymstoku, Supraślu, Łukaszówce i Tykocinie - program, dania, mapa, zdjęcia

(adek)
1. Astoria - Halibut w skorupce z nasion szałwii i czarnuszki, z puree z groszku i szpinaku, podany z karmelizowaną marchewką i listkami kafiru
1. Astoria - Halibut w skorupce z nasion szałwii i czarnuszki, z puree z groszku i szpinaku, podany z karmelizowaną marchewką i listkami kafiru landbrand
Noc Restauracji 2016 już 20 maja. Będzie można zasmakować w specjalnie przygotowanych Nocnych Daniach i Nocnych Menu. Najlepsze autorskie restauracje, jakościowe produkty, pokazy gotowania na żywo oraz najwybitniejsi szefowie kuchni to znaki rozpoznawcze Nocy Restauracji. Inspiracją do tworzenia Nocnych Dań i Nocnych Menu są w tym roku „Zioła i przyprawy”. To właśnie taki temat wybrali organizatorzy. Aromatyczne dania i najlepsze restauracje otwarte do późnych godzin nocnych, będą czekać na wszystkich kulinarnych pasjonatów już od godziny 18:00, 20 maja. Listę restauracji uczestniczących w tegorocznej edycji, propozycje Nocnych Dań, Nocnych Menu oraz godziny i tematy pokazów kulinarnych dostępne są na stronie www.nocrestauracji.pl oraz www.facebook.com/NocRestauracji. Również na profilu facebook wydarzenia dostępne są albumy prezentujące wszystkie nocne dania walczące o Grand Prix Nocy Restauracji w Białymstoku, Supraślu i Tykocinie.

W V Edycji Nocy Restauracji w Białymstoku wyraźnie widać z jednej strony zauroczenie szefów kuchni lokalnymi składnikami najwyższej jakości, z drugiej niesłabnącą fascynację produktami z dalekich stron świata. Jak podkreśla Hubert Gonera z poznańskiej firmy landbrand, organizator Nocy Restauracji, Białystok i Podlasie posiadają naturalną przewagę w postaci niesamowitych regionalnych składników. Z drugiej strony mieszkańcy miasta wciąż spragnieni są smaków świata, fascynują ich ryby i owoce morza. Widzimy, że przez wspólne 5 lat, które przepracowaliśmy z białostocką branżą gastronomiczną nastąpił prawdziwy przełom jakości serwowanych w stolicy Podlasia dań. W ubiegłych czterech edycjach widać było ogromną mobilizację z pogoni za restauracjami z Poznania, Gdyni czy Gdańska, gdzie również organizujemy imprezę. W tym roku można z dumą powiedzieć, że Białystok osiągnął poziom restauracji z tych miast, a w kilku przypadkach nawet zaczyna wyznaczać kulinarne trendy. W mieście jest kilku ambitnych szefów kuchni, których dania mogą pozytywnie zaskoczyć najbardziej wybrednych smakoszy z kraju i nie tylko.

Zobacz też: Noc Restauracji coraz popularniejsza

Noc Restauracji 2016 w Białymstoku i w okolicy - dania i lokale

Lokalne składniki dla niektórych szefów kuchni są pretekstem do zaprezentowania własnych umiejętności i fantazji. Niezwykłą propozycją jest danie restauracji Babka - kiełbasa z żubra podana na gorąco z czosnkiem niedźwiedzim w sosie z razowego chleba. Bogaty zestaw ziół czy proces wędzenia kiełbasy przez szefa kuchni podkreśla niepowtarzalność tej kreacji. Propozycją obok której nie da się przejść obojętnie jest Assiette z mojej świni z krokietami ziołowymi. Według Grzegorza Chlebowicza szefa kuchni i właściciela Trattorii Czarna Owca, każdy kucharz powinien mieć „swoją świnię” i powinien móc wykorzystać jej każdy element kulinarny. Dlatego w tym daniu pojawiają się między innymi kaszanka, ozór i boczek, które dzięki kunsztowi kucharzy zyskują nowy niebanalny smak. Kolejnym daniem, które nawiązuje do lokalnych smaków jest ragout wołowe z grzebieniem koguta, zacierkami z krokoszem barwierskim, boczniakiem i rabarbarem zaproponowane przez Tokaj czy suropieki wołowe faszerowane kremem borowikowym z jałowcem podawane w restauracji Łukaszówka z Supraśla.

Przeczytaj też: Będzie kolejna Noc Restauracji

Ponieważ tematem tegorocznej edycji są zioła i przyprawy wielu szefów kuchni zdecydowało się na kompozycje łączące w sobie egzotyczne aromaty. I tak - Cristal proponuje jagnięcinę doprawioną kardamonem, amarillo i sumakiem, Zamek w Tykocinie polędwiczkę wieprzową po sapieżyńsku podaną z warzywami garam masala, a Trattoria Gallo Nero eskalopkę cielęcą z szałwią, truflą i szynką parmeńską. Bardzo intrygujące wydaje się także połączenie Dzikiej Róży z Supraśla, która zaserwuje pierś z kaczki marynowaną w soli fiołkowej, podaną na liściu kapusty z karmelizowaną śliwką i agrestem w sosie czekoladowym. W Inna Bajka Resto Bar podczas Nocy Restauracji spróbujemy wspaniałej przepiórki, podanej w towarzystwie puree selerowo-kolendrowego, sosu rabarbarowego i trawy żubrowej. Natomiast popisowym daniem restauracji Club House będzie sałata z grillowanym kurczakiem, podana z malinowym chipotle, kolendrą i tortilla chips. Egzotyki nie zabraknie zestawieniom restauracji Wariatka, w której comber jagnięcy aromatyzowany jest libańską przyprawą sumak. Niebanalnym połączeniem wydaje się także Nocne Danie lokalu Świat Pokus. Ich polędwiczka wieprzowa, podana ze świeżą miętą, sosem z pieczonego buraka i dodatkiem czarnego kawioru, zapowiada się naprawdę wyjątkowo.

Sprawdź również: Noc restauracji 2015

Białostoccy szefowie kuchni postanowili zainspirować się w tym roku również bogactwem ryb i owoców morza. I tak Astoria zaserwuje halibuta w skorupce z nasion szałwii i czarnuszki, Chleb i Wino z Supraśla dorsza z bazyliowym pesto i marynowaną marchewką, a Forma pieczonego karmazyna, bejcowanego miodem gryczanym. Wszystkich fanów frutti di mare zaprasza restauracja Kura Domowa, która przygotuje pełen przekrój morskich przysmaków. Ich Assiette z owoców morza składać się będzie z grillowanego steka z tuńczyka, łososia marynowanego w ziołach oraz krewetek i muli duszonych w białym winie. Dla poszukiwaczy egzotycznych aromatów, odpowiednim miejscem na Noc Restauracji będzie Savoy, mieszczący się w hotelu Aristo. Spróbować będzie można tu krewetek aromatyzowanych liśćmi kafiru, czarnym sezamem i szafranowym masłem. Natomiast w Tawernie Greckiej Panteon łowcy smaków skosztują wyśmienitych muli w curry.

Noc Restauracji 2016 - pokazy kulinarne

Podczas Nocy Restauracji w Białymstoku trudno będzie się nudzić. Na gości w restauracjach czekają wciągające pokazy kulinarne!

Od godziny 19:00 aż do 24:00 w restauracji Tokaj trwać będzie pokaz wypiekania węgierskiego smakołyku kurtoskalacs. Goście będą mieli okazję podpatrzeć jak powstaje kurtoskalacs, ale także go skosztować. Astoria proponuje na ten wieczór pokaz widowiskowego przygotowywania lodów przy użyciu suchego lodu, natomiast Trattoria Czarna Owca zaprasza o 23:00 na zupełną nowość w Białymstoku, czyli gotowanie kuchni chińskiej metodą stir fry. W Trattorii Gallo Nero, w godzinach 22:00 o 2:00, wielbiciele włoskich smaków będą mogli upiec własną pizzę. Wszyscy chętni live cooking Nocnych Dań zobaczą w Babce, o 21:30 w Cristalu, o 21:30 w Tawernie Greckiej Panteon i o 21:00 w restauracji mieszczącej się na Zamku w Tykocinie. Świat Pokus dostarczy prawdziwych emocji, dzięki konkursowi, który będzie trwał cały wieczór. Wytrawne praliny jaglano-ziołowe serwowane będą w specjalnych papilotach, w których znajdą się nagrody. Miłośników grasicy zapraszamy do Kury Domowej, która o 20:00 zaprezentuje wszystkim zainteresowanym swój sposób na grasicę właśnie. O 22:00 warto także odwiedzić Chleb i Wino z Supraśla, które przygotowało pokaz lepienia pielmieni. Restauracja Club House zaplanowała na godzinę 20:00 pokaz barmański wraz z przygotowywaniem specjalnych drinków. W restauracji Łukaszówka z Supraśla przez całą noc serwowane będą przekąski jarmużowe z kremem z suszonych pomidorów, a w Wariatka Cocktail Bar & Restaurant o 21:00 skosztować będzie można marynowanego w ziołach sera feta, owiniętego plastrami grillowanej cukinii z pesto bazyliowym.

Noc Restauracji w Białymstoku - Ogórek dowiezie do lokalu

Organizatorzy otrzymali także informację z Urzędu Miejskiego w Białymstoku, że i w tym roku kursować będzie zabytkowy autobus „Ogórek”, który pomoże dotrzeć wszystkim chętnym do restauracji biorących udział w imprezie. Szczegóły na temat rozkładu jazdy „Ogórka” już wkrótce pojawią się na stronie www.nocrestauracji.pl/bialystok.

Noc Restauracji w Białymstoku - lokale

Lokale biorące udział w Nocy Restauracji w Białymstoku to: Astoria - ul. Sienkiewicza 4, Babka - ul. Lipowa 2, Club House - ul. Lipowa 3, Cristal Restaurant & Bar - ul. Lipowa 3/5, Forma - ul. Odeska 1, Inna Bajka Resto Bar - Akademicka 10/1, Savoy - ul. Kilińskiego 15, Tawerna Grecka Panteon - ul. Mickiewicza 2, Tokaj - ul. Malmeda 7, Świat Pokus – ul. Słonimska 2, Trattoria Czarna Owca – ul. Lipowa 24, Trattoria Gallo Nero - ul. Warszawska 30B, Kura Domowa Restauracja (ex Trzy Beczki) - ul. Sienkiewicza 14, Wariatka Coctail Bar&Restaurant - ul. Elektryczna 12.

Noc Restauracji w Supraślu, Łukaszówce i Tykocinie - lokale

W okolicy Białegostoku: Dzika Róża - ul. Zielona 3, Supraśl; Łukaszówka - ul. Nowy Świat 2, Supraśl; Chleb i Wino – ul. Białostocka 19, Supraśl; Zamek w Tykocinie - ul. Puchalskiego 3, Tykocin.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny