MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Niezawodne pomidory ze śmietaną. Najprostsza i najsmaczniejsza sałatka z pomidorów do obiadu. Wyjaśniamy, co zrobić, żeby wyszła idealnie

Karolina Głogowska
Wideo
od 7 lat
Pomidory ze śmietaną to jedna z najprostszych i najpopularniejszych przystawek do obiadu. Pasuje do gotowanych i pieczonych ziemniaków, kotletów z drobiu oraz mięsa wieprzowego. Jest bardzo prosta do przygotowania, ale warto wiedzieć, jakich pomidorów użyć, żeby smakowała idealnie.

W skrócie:

Szukasz pomysłu na szybką i prostą sałatkę do obiadu? Postaw na niezawodne pomidory ze śmietaną. Ich przygotowanie to zaledwie pięć minut roboty, a smakują wspaniale. Najlepiej użyć do sałatki dojrzałych pomidorów malinowych. Polskie odmiany sprawdzają się tu doskonale. Po połączeniu ze śmietaną, zabarwiają ją delikatnie na różowo. To znak, że owoce są idealnie dojrzałe, a przystawka z pomidorów na pewno będzie smakować wybornie. Możesz ją zrobić także z bawolich serc. Nie polecam natomiast odmiany Lima, która zdecydowanie lepiej wypada w połączeniu z oliwą niż ze śmietaną. Na koniec dodaj trochę cebulki dla podkreślenia charakteru tej prostej sałatki.

Pomidory ze śmietaną – prosta sałatka do obiadu

Czas przygotowania: 5 minut

Porcja: 4 osoby

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 2 dojrzałe pomidory średniej wielkości,

  • ¼ małej cebuli,

  • 2 łyżki śmietany,

  • sól, pieprz do smaku.

Jak zrobić sałatkę z pomidorów do obiadu?

  1. Pomidory umyj i pokrój na kawałki. Wykrój gniazda nasienne.

  2. Pomidory umieść w salaterce.

  3. Cebulę pokrój w kostkę lub pióra. Dodaj do pomidorów.

  4. Do sałatki dodaj śmietanę, dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj.

  5. Sałatka z pomidorów i cebuli ze śmietaną gotowa.

Dlaczego warto jeść pomidory?

Różnego rodzaju sałatki z pomidorów warto podawać jak najczęściej. Zwłaszcza w sezonie na pomidory. Są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. Przede wszystkim są bogatym źródłem likopenu, który odgrywa dużą rolę w profilaktyce nowotworów. Cenne składniki zawarte w pomidorach wspierają także nasz układ krwionośny oraz odporność. W połączeniu z cebulą w naszej sałatce stanowią oręż w walce z infekcjami. Pomidory są zdrowe w każdej postaci – zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu – np. w zupie czy sosie pomidorowym. Warto wiedzieć, że gotowanie sprzyja wydzielaniu się cennego likopenu.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny