Nie tylko wzbogacają smak. Te przyprawy odchudzają! (przepisy)
Kurkuma
Oprócz właściwości przeciwzapalnych, przeciwbakteryjnych i antyoksydacyjnych przypisuje się jej również właściwości odchudzające. Z całą pewnością Kurkumina poprawia funkcjonowanie wątroby, pobudzając wydzielanie żółci, a co za tym idzie, poprawia trawienie tłuszczu i w konsekwencji zmniejsza uczucie pełności. W aptekach czy sklepach internetowych można kupić kapsułki zawierające wyciąg z kurkumy, natomiast w sposób naturalny może ona być dodawana do dań kuchni indyjskiej, chińskiej, meksykańskiej, śródziemnomorskiej. Nadaje się do dań warzywnych, cielęciny, jagnięciny. Nada ostrego smaku kurczakowi w sosie curry, pikantnej zupie meksykańskiej i zapiekankom warzywnym. Można powiedzieć, że jest nieodłącznym składnikiem potraw z dyni (np. zupa krem).