Smak to subiektywne doznanie. Co wpływa na to, że jedne potrawy kochamy, a drugich nie?
- Upodobania kulinarne zmieniają się z wiekiem, ale szczególny jest okres dorastania i wczesnej młodości. Nastolatkowie często mają awersję do warzyw i ryb, ale kiedy wchodzą w dorosłość to się zmienia - uważa Dorota Dziuryk, dietetyk z Nature Hause w Białymstoku - To wtedy człowiek zaczyna być świadomy jakie produkty wpływają pozytywnie na zdrowie. Kilka lat później pojawia się potrzeba szukania doświadczeń smakowych, próbujemy różnych kuchni i odkrywamy swoje preferencje smakowe - dodaje ekspert.
TU ZOBACZ: Z tego słyniemy. Czy je znacie? Te podlaskie produkty zostały wpisanę na listę produktów tradycyjnych
Natomiast brytyjscy naukowcy na zlecenie Butterkist przeprowadzili badania, podczas których zapytali grupę dwóch tysięcy osób o produkty spożywcze, których nie lubili w dzieciństwie, ale z wiekiem się to zmieniło. Tym sposobem stworzyli listę artykułów, które stały się smakołykami dopiero po osiągnięciu pewnego wieku. Zgadzacie się z tym zestawieniem?
TU ZOBACZ: Restauracje serwujące lunche w Białymstoku. Gdzie zjesz posiłek za 20 złotych? (lista)
x-news/TVN
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?