MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Grzyby

Grzegorz Tabasz
Przyroda. Trzy, nie powiem bardzo okazałe, zdrowe prawdziwki wyceniono na 75 złotych! Transakcja została sfinalizowana w kilka minut. Równie szybko nabywcę znalazło miniaturowe pudełeczko z rydzami. Proszę nie pytać po ile.

Skromniutka podaż grzybów dyktuje ceny i przynajmniej na targowiskach króluje w czystej postaci rynkowa ekonomia. Podczas niedzielnej wyprawy do lasu, co rusz napotykałem towarzyszy grzybowej niedoli z pustymi koszykami. Koniec końcem w wilgotnym parowie znalazłem gąszcz czernidłaków kołpakowatych. Białe, złożone niczym parasol kapelusze.

Wedle wszystkich atlasów kuzyn pieczarki i smaczny grzyb jadalny. Żadne cudo, rosną też w ogrodzie, ale na bezgrzybiu i czernidłak grzybem. W domu dokonałem wyboru przepisu. Dobrałem kuchenne sprzęty. Oczyściłem i doprawiłem znalezisko.

Z rozgrzanej patelni rozszedł się nieziemski aromat, zaś przyrumienione kapelusze wyglądały szalenie apetycznie. I co? I nic. Domownicy zgodnie uznali, iż grzyby to borowiki, maślaki i rydze. Ostatecznie pieczarki. Kulinarny eksperyment spalił na panewce.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski