MKTG SR - pasek na kartach artykułów
9 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Tempeh to fermentowane w blokach obłuszczone ziarna soi,...
fot. Wibowo Djatmiko/Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

Naturalne probiotyki – 10 produktów, które hamują stan zapalny. To nie tylko ogórki kiszone i zakwas, ale też kimchi i kombucha

Tempeh

Tempeh to fermentowane w blokach obłuszczone ziarna soi, które dzięki działalności grzyba Rhizopus oligosporus zyskują zwartą konsystencję, przez co można je przyrządzać jak mięso. Są też bogate w witaminy z grupy B i dobrze przyswajalne składniki mineralne, uwolnione w procesie fermentacji z kompleksów błonnikowych. Pochodzący z Indonezji tempeh zawiera tyle białka, co chude mięso, i spożywany w postaci surowej wspomaga korzystną mikroflorę jelitową, m.in. bakterie rodzaju Bifidobacterium. Dostępne są też podobne produkty zawierające dodatek innych nasion roślin strączkowych, np. cieciorki czy fasoli, albo zawierający wyłącznie te składniki.

Zobacz również

Plaga pożarów w Polsce działaniem rosyjskich służb? Tusk: Aresztowano 9 osób

Plaga pożarów w Polsce działaniem rosyjskich służb? Tusk: Aresztowano 9 osób

To będzie decydujący mecz kaliskich szczypiornistek

To będzie decydujący mecz kaliskich szczypiornistek

Polecamy

Piasek w piaskownicy może być groźny dla dzieci. Zadbaj o bezpieczeństwo maluchów

Piasek w piaskownicy może być groźny dla dzieci. Zadbaj o bezpieczeństwo maluchów

Tej surówki z młodej kapusty możesz nie znać. Doskonały dodatek do obiadu

HIT DNIA
Tej surówki z młodej kapusty możesz nie znać. Doskonały dodatek do obiadu

Tematy rozszerzonej matury z polskiego wywołały frustrację. Opinie maturzystów

Tematy rozszerzonej matury z polskiego wywołały frustrację. Opinie maturzystów