2/12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Fermentowane napoje mleczne bez smakowych i funkcjonalnych...
fot. Suphakaln Wongcompune/123RF

Mleko acidofilne, jogurt, kefir

Fermentowane napoje mleczne bez smakowych i funkcjonalnych dodatków to cenne źródło probiotycznych bakterii, po które można sięgać częściej niż po słone kiszonki warzywne. Najbardziej polecane jest mleko acidofilne, czyli produkt w stylu jogurtu, ale z zawartością żywych bakterii probiotycznych szczepów. Taki produkt nie powinien być jednak pasteryzowany, co warto sprawdzić na etykiecie. Podobnie polecany jest jogurt zawierające aktywne bakterie mlekowe oraz prawdziwy kefir, w którym oprócz bakterii występują też korzystne drożdże. Przetwory te można łatwo przygotować w domu z nieukwaszonego mleka, wykorzystując do tego celu dostępne w sprzedaży kultury starterowe, nazywane czasem zakwaskami.

Zobacz również

Małgorzata Kożuchowska jako Stanisława Gierek. Aktorka szczerze o przygotowaniach

Małgorzata Kożuchowska jako Stanisława Gierek. Aktorka szczerze o przygotowaniach

Morsy integrowały się nie tylko w rzece!

Morsy integrowały się nie tylko w rzece!

Polecamy

Dom bez pozwolenia. Projekty będzie można pobierać za darmo

Dom bez pozwolenia. Projekty będzie można pobierać za darmo

Wydali wyrok kary śmierci na prezydenta Białegostoku. Sprawę bada prokuratura w Łomży

Wydali wyrok kary śmierci na prezydenta Białegostoku. Sprawę bada prokuratura w Łomży

Oferta pracy w ONZ dla Angeli Merkel? Była kanclerz Niemiec przekazała odpowiedź

Oferta pracy w ONZ dla Angeli Merkel? Była kanclerz Niemiec przekazała odpowiedź

Dodaj ogłoszenie