Ryszard Smoczkiewicz otrzymał wyróżnienie za łzy konika polnego w kategorii napoje
(fot. Fot. Wojciech Oksztol)
W czwartek wybrano najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy. Po raz 10. odbył się finał konkursu Nasze kulinarne dziedzictwo - smaki regionów. Pierwszą nagrodę w kategorii produkty mieszane zdobyła Dżenneta Bogdanowicz z Kruszynian. - Takie sukcesy przekładają się na liczbę turystów z kraju i zagranicy, których z roku na rok przyjeżdża do nas coraz więcej - mówiła.
Na taki sukces trzeba ciężko pracować i mieć do tego serce - komentuje Joanna Kapuścińska, której jarzębinowe warenie zdobyły pierwszą nagrodę w kategorii produktów i przetworów roślinnych. - Mój produkt to jarzębina z antonówką. Przepis jest stary i ma kilka pokoleń.
Celem konkursu było wyłonienie najciekawszych tradycyjnych wyrobów. Ideą jest także ratowanie przed zapomnieniem perełek kuchni województwa podlaskiego. Kulinarne dziedzictwo to w końcu jeden z walorów naszego regionu. - Kilka lat temu mój pieremiacz zdobył tytuł Perły w ogólnopolskim finale. Teraz natomiast pierwszą nagrodę w kategorii produkty mieszane w naszym regionie - mówi Dżenneta Bogdanowicz z Kruszynian. - Są to pierożki z mięsem smażone na głębokim oleju.
Laureatka opowiada, iż smakołyk ten przyrządzali już Tatarzy nadburzańscy w XII wieku. - Trzeba robić to, co się umie. Ja umiem przyrządzać dobrego pieremiacza - śmieje się Dżennetta Bogdanowicz.
Jak dodaje, ważna jest zasada: przez żołądek do serca. Sprawdza się ona w przypadku turystów, którzy chętnie odwiedzają Tatarów w Kruszynianach i na całym Podlasiu w poszukiwaniu wyjątkowych smakołyków. - Przyjeżdżają do nas Włosi, Francuzi, Niemcy i Czesi - wylicza laureatka.
Kapituła wyłoniła też cztery produkty, które będą reprezentowały województwo podlaskie w ogólnopolskim finale konkursu. Odbędzie się on podczas targów Polagra Food w Poznaniu.
Laureaci konkursu
Produkty pochodzenia zwierzęcego: I nagroda - kumpiak podlaski (Łukasz Ancypo), II nagroda - palcówka z puszczy (Elżbieta Wądołkowska), III nagroda - mięso z pieca chlebowego (Tomasz Siergiejewicz) oraz golonka nadziewana (Agnieszka Kaczyńska).
Produkty pochodzenia roślinnego: I nagroda - jarzębinowe warenie (Joanna Kapuścińska), II nagroda - sękacz biebrzański (Agnieszka Piotrowska), III nagroda - gryczaniki (Helena Borysiewicz).
Napoje: I nagroda kresowa - smorodinówka (Marek Giersz), II nagroda - nalewka na pigwie (Walentyna Lewicka), III nagroda - nalewka barwiańska (Danuta Bagińska).
Produkty mieszane (regionalne): I nagroda - pieremiacz (Dżenneta Bogdanowicz), II nagroda - surowa żurawina z miodem (Halina Pezowicz).
Nominacje do Nagrody Perła: stuliściec (Dariusz i Aldona Szupszyńscy), korowaj weselny (Natalia Fiedorczuk), listkowiec (Elwira Bogdanowicz), przecier z żurawiny surowej (Krystyna Czarnecka).
Czytaj e-wydanie »Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?