Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów - konkurs wojewódzki na finiszu (wideo i zdjęcia)

(koci)
Kaczka nadziewana przemrożoną jarzębiną to tylko jedna spośród kilkudziesięciu smakowitych potraw z podlaskim rodowodem
Kaczka nadziewana przemrożoną jarzębiną to tylko jedna spośród kilkudziesięciu smakowitych potraw z podlaskim rodowodem Fot. Wojciech Oksztol
Kilkadziesiąt tradycyjnych specjałów wytwarzanych na terenie woj. podlaskiego rywalizuje w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów. Są wśród nich tradycyjne wędliny, ciasta, sery, nalewki.

[galeria_glowna]

Przysmaki będą oceniane w czterech kategoriach: produkty pochodzenia zwierzęcego, roślinnego, napoje, produkty mieszane oraz najlepsze danie i potrawa regionalna i tradycyjna. Zwycięzcy będą walczyć w Poznaniu o statuetkę "Perły".

Jak podkreślają uczestnicy konkursu, tradycyjne przysmaki cieszą się coraz większym zainteresowaniem.

- Korowaj to popularne ciasto w naszym regionie - mówi Natalia Fiedorczuk z Klukowa. - Było już zapomniane, ale W ostatnich latach chętnie zamawiają je domy weselne.

Jest również duże zapotrzebowanie na sery. Jak mówi Danuta Popko z Kościuk zaczynają się nimi interesować sklepy ze zdrową żywnością.

Przypomnijmy, że w poprzednich edycjach konkursu komisja doceniła: Ogórki Herbowe z Kruszewa, Ser Koryciński, Ser z Wiżajn, Kumpię Wieprzową z Komina, miód Lipiec Białowieski, Mrowisko.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny