[galeria_glowna]
Przysmaki będą oceniane w czterech kategoriach: produkty pochodzenia zwierzęcego, roślinnego, napoje, produkty mieszane oraz najlepsze danie i potrawa regionalna i tradycyjna. Zwycięzcy będą walczyć w Poznaniu o statuetkę "Perły".
Jak podkreślają uczestnicy konkursu, tradycyjne przysmaki cieszą się coraz większym zainteresowaniem.
- Korowaj to popularne ciasto w naszym regionie - mówi Natalia Fiedorczuk z Klukowa. - Było już zapomniane, ale W ostatnich latach chętnie zamawiają je domy weselne.
Jest również duże zapotrzebowanie na sery. Jak mówi Danuta Popko z Kościuk zaczynają się nimi interesować sklepy ze zdrową żywnością.
Przypomnijmy, że w poprzednich edycjach konkursu komisja doceniła: Ogórki Herbowe z Kruszewa, Ser Koryciński, Ser z Wiżajn, Kumpię Wieprzową z Komina, miód Lipiec Białowieski, Mrowisko.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?