Nakrycie stołu. Jak przygotować stół na wizytę gości

Nina Romanek
Dekoracja z gałązek jest bardzo prosta do wykonania, a wygląda pięknie.
Dekoracja z gałązek jest bardzo prosta do wykonania, a wygląda pięknie. rawpixel (Pixabay.com)
Udostępnij:
Lubimy chodzić do restauracji nie tylko ze względu na dobre jedzenie, ale także na miłą atmosferę i ładne wnętrza. Skorzystaj z eleganckich trików stosowanych przez restauratorów podczas kolejnego niedzielnego obiadu, świąt lub przyjęcia dla przyjaciół.

Oto kilka sposobów na przygotowanie wyjątkowego nakrycia stołu.

Nakrycie stołu, czyli stoliczku nakryj się

To, co zwykle decyduje o wrażeniu elegancji w restauracji, jest odświętnie nakryty stół z białym obrusem. Na co dzień takie nakrycie jest zupełnie niepotrzebne i przesadzone, ale warto o nie zadbać wcześniej i mieć przygotowany zestaw na specjalne okazje. Oprócz obrusu przydadzą się również serwetki, na których ułożymy sztućce, a następnie położymy na kolanach podczas spożywania posiłku.

Pusty stół warto ozdobić gustownym bieżnikiem oraz wazonem świeżych kwiatów. Tak przygotowane miejsce będzie zawsze gotowe w razie niezapowiedzianych gości oraz miłą wizytówką naszego domu.

Szef kuchni poleca

Kiedy zapraszamy gości albo przygotowujemy specjalną uroczystość, warto wykorzystać różne ozdoby, które każdy z nas ma w domu, aby tanim kosztem wykreować odświętny efekt. Do przygotowania pięknego stołu wystarczy kilka wstążek, kwiaty lub chociażby gałązki z domowego ogrodu.

Zwykłe serwetki będą wyglądały zupełnie inaczej, jeśli przewiążemy je kolorową tasiemką, a w środek włożymy gałązkę świerku, papryczkę albo sezonowy kwiat.

Jeśli spodziewamy się dużej liczby osób i nie chcemy zamieszania z doborem miejsc, wystarczy użyć wizytówek z imionami. Jeszcze oryginalniejsze będzie zastosowanie produktów, którego danego dnia będziemy spożywać. Imiona na dużym makaronie, wydmuszkach jaj albo karteczki w kolorowych babeczkach zrobią wrażenie na gościach. Masz mało czasu a stół wygląda nieatrakcyjnie? Rozsyp płatki róż na środku stołu oraz rozstaw kilka świeczek. Pięknie wyglądają pływające na wodzie tealighty w towarzystwie róż.

Zastawa stołowa

Oprócz dekoracji na stole istotna jest sama zastawa, na której podamy posiłki. Bardziej elegancko prezentują się dania podane na dużych talerzach. Jeśli jemy kilka posiłków, pamiętaj o przygotowaniu talerzy oraz sztućców na zmianę. Do ryb podajemy dwa widelce, a do mięsa nóż z ostrzami.

Wodę i wino przelej do karafki. Białe wino podajemy w kieliszkach na wysokich nóżkach, za które to trzymamy, by trunek nie nagrzewał się. Z kolei czerwone nalewamy do takich o zaokrąglonym, nieco pękatych kielichów, które śmiało możemy trzymać w dłoni. Jeśli podczas posiłku zamierzamy podawać kilka rodzajów alkoholi, postawmy kieliszki w kolejności spożywania napojów na górze talerza, zaczynając od prawej strony.

Wideo

Materiał oryginalny: Nakrycie stołu. Jak przygotować stół na wizytę gości - RegioDom.pl

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie