W skrócie:
Schabowe inaczej. Sprawdzony przepis na obiad z mięsem
Znudziły ci się zwykłe schabowe? Polecam oryginalny przepis na kotlety po zbójnicku. To usmażone mięso w delikatnie pikantnej panierce, zapieczone z farszem i żółtym serem. Danie jest wyraziste w smaku, sycące i idealne zarówno na co dzień jak i na specjalne okazje czy imprezę. Przygotowanie takiego obiadu nie powinno sprawić ci trudności. Kotlety możesz podać np. z frytkami lub pieczonymi ziemniakami i surówką.
Zobacz w galerii, jak zrobić kotlety po zbójnicku
Przepis na kotlety po zbójnicku
Czas przygotowania: ok. 1 godzina.
Porcja na: 4 kotlety.
Poziom trudności: średni.
Składniki:
- 4 kawałki schabu o grubości ok. 1 cm,
- 400 g pieczarek,
- 1 cebula,
- 1 papryka słodka lub ostra,
- 50 g żółtego sera np. gouda,
- olej lub smalec do smażenia,
- szczypiorek do posypania,
- szczypta soli i pieprzu,
Panierka:
- 1 jajko,
- 4 łyżki bułki tartej,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
- ok. 1/3 łyżeczki ostrej papryki.
Jak zrobić kotlety schabowe po zbójnicku?
Przygotowanie mięsa:
- Kawałki schabu o grubości ok. 1 cm rozbij tłuczkiem.
- Posyp mięso solą i pieprzem.
- Weź dwa naczynia: do pierwszego wsyp bułkę tartą i mąkę pszenną, wymieszaj.
- Do drugiego naczynia wbij jajko, wsyp słodką i ostrą paprykę i wymieszaj widelcem.
- Panieruj kotlety najpierw w jajku, a później w bułce z mąką.
- Smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Przygotowanie kotletów po zbójnicku:
- Pieczarki umyj, oczyść i pokrój na plasterki.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka.
- Paprykę umyj i usuń z niej nasiona. Pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, podsmaż pieczarki, cebulę i paprykę. Posyp szczyptą soli i pieprzu.
- Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu do zapiekania ułóż usmażone kotlety.
- Wyłóż na kotlety podsmażone warzywa, a wierzch przykryj startym serem.
- Wstaw kotlety do nagrzanego piekarnika na 180 stopni Celsjusza. Wyjmij, jak tylko ser się ładnie zapiecze (po ok. 15 minutach).
- Podawaj kotlety po zbójnicku na ciepło, posypane posiekanym szczypiorkiem.
Czytaj także: Perfekcyjny kotlet schabowy za każdym razem. Przepis na soczysty i chrupiący kotlet schabowy
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
Patelnie w najlepszych cenach
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?