GIS ostrzega przed spożywaniem niebezpiecznych dla zdrowia i życia produktów. Zobacz dlaczego zostały one wycofane ze sklepów po decyzji Głównego Inspektora Sanitarnego 1.03.2021
Czym zajmuje się Główny Inspektor Sanitarny? GIS przez cały czas kontroluje produkty, które są sprzedawane, dzięki czemu regularnie wykrywa w nich różnego rodzaju nieprawidłowości. Z tego powodu wycofał już wiele niebezpiecznych dla zdrowia produktów, które do tej pory mogliśmy kupić w naszych sklepach. Oprócz szkodliwej dla zdrowia i życia żywności GIS zaleca także pozbycie się niektórych suplementów diety, a nawet produktów użytku codziennego. W ostatnich ostrzeżeniach poinformował m.in. o talerzach z ołowiem, jedzeniu z sieci IKEA oraz popcornie i napojach energetycznych. Zobacz, czy przypadkiem nie masz ich w swoim domu. Zapoznaj się z najnowszymi ostrzeżeniami GIS, sprawdź daty ważności i pozbądź się szkodliwych produktów.
Nowe ostrzeżenia GIS o niebezpiecznych produktach. Znajdziesz tu konkretne partie, które zostały wycofane ze sprzedaży.
KTÓRE PRODUKTY ZOSTAŁY WYCOFANE ZE SKLEPÓW? ZNAJDZIESZ W NASZEJ GALERII
Zalecenia dla konsumentów:
- Należy pozbyć się produktów z partii objętych komunikatem. Nie można ich spożywać.
- W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po zjedzeniu szkodliwych produktów, trzeba skontaktować się z lekarzem.
GIS wycofuje produkty spożywcze ze sklepów. Niektóre zawiera...
Komunikaty i ostrzeżenia o produktach publikowane są przez GIS cyklicznie. Zawierają one informacje o stwierdzonych niebezpieczeństwach i nieprawidłowościach, mogących być groźne dla naszego zdrowia.
Jaja – co powinieneś wiedzieć?
Według danych publikowanych przez Zakład Epidemiologii NIZP-PZH, w Polsce, od wielu lat pałeczki Salmonella spp. są najczęstszą przyczyną zakażeń przewodu pokarmowego pochodzenia bakteryjnego. Zachorowania przez nie wywołane najczęściej objawiają się jako nieżyt żołądkowo-jelitowy, charakteryzujący się biegunką, bólami brzucha i wymiotami. Do zakażeń dochodzi najczęściej drogą pokarmową, po spożyciu zanieczyszczonej żywności. Jaja mogą być jednym ze źródeł pałeczek Salmonella spp. W celu uniknięcia zachorowań wywołanych przez te chorobotwórcze bakterie należy pamiętać o kilku zasadach.
Zakup jaj
Należy upewnić się, że skorupki jaja są czyste i nieuszkodzone.
Przechowywanie
Jaja należy przechowywać w lodówce, w oryginalnym opakowaniu, zgodnie z terminem przydatności do spożycia umieszczonym na opakowaniu.
Przygotowywanie dań/potraw
- Należy unikać, szczególnie przez osoby wrażliwe (dzieci, chorzy, osoby starsze), potraw zawierających surowe jaja, takich jak: sernik, tiramisu, majonez, sosy typu holenderskiego, kogel-mogel itp. Niosą one z sobą zwiększone ryzyko zachorowania.
- Gotując jaja należy pamiętać, by zarówno białko jak i żółtko były ścięte. Najlepiej, gdy jajecznica, jaja sadzone są również ścięte.
- Ręce kontaktujące się z surowymi jajami należy dokładnie umyć gorącą wodą z mydłem.
- Naczynia, wyposażenie oraz powierzchnie mające kontakt z surowymi jajami należy dokładnie umyć gorącą wodą z detergentami.
- Po rozbiciu jaj skorupki należy wyrzucić bezpośrednio do śmieci.
- Jaja i inne dania po przygotowaniu należy przekładać na powierzchnie lub naczynia, które nie miały kontaktu z surowymi jajami.
Podawanie posiłków
Nie należy stosować tych samym talerzy czy sztućców, które miały kontakt z surowymi jajami. Ugotowane jaja, jajecznica, jajka smażone czy sadzone powinny być podawane bezpośrednio po przygotowaniu.
Koronawirus – nowe objawy