MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Najlepszy sos pomidorowy do słoików. Zrób już dzisiaj, a zimą sobie podziękujesz. Sos pomidorowy pasuje do makaronu, pizzy, kaszy i pulpetów

Karolina Głogowska
Sos pomidorowy to doskonały dodatek do makaronu, kaszy i mięs
Sos pomidorowy to doskonały dodatek do makaronu, kaszy i mięs 123rf/bondvit/zdjęcie ilustracyjne
Szukasz przepisu na prosty i pyszny sos pomidorowy do słoików? Polecam mój przepis, który zawsze wykorzystuję latem, a zimą cieszę się z pysznego dodatku do obiadu. Mój sos pomidorowy jest idealny do makaronu, kasz, pizzy czy mięsa. Zrób już dzisiaj, a zimą sobie za to podziękujesz.

W skrócie:

Mam dziś dla ciebie sprawdzony przeze mnie przepis na sos pomidorowy do słoików. Robię go zwykle w sierpniu, gdy pomidory są najsmaczniejsze. Możesz go zrobić z dowolnej odmiany pomidorów, ważne, żeby były dojrzałe. Do mojego sosu z pomidorów dodaję jeszcze kilka składników. Czosnek, cebulka i papryka doskonale podkreślają jego smak. Taki sos pomidorowy świetnie pasuje do makaronu czy pizzy. Można w nim także ugotować pulpety czy klopsy. Przygotowanie sosu jest banalnie proste. Wystarczy później przelać go do słoików. Warto je zapasteryzować, żeby nasza praca nie poszła na marne i nie wdała się pleśń. Zimą nie mogę się doczekać, aż zejdę do piwnicy po słoik pysznego sosu pomidorowego, który wykorzystam do obiadu.

Sos pomidorowy do słoików – przepis na sos z pomidorów, papryki i cebuli

Czas przygotowania: 40 minut

Porcja: 4 słoiki 0,5 l

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 2 kg pomidorów,

  • 3 czerwone papryki,

  • 3 cebule,

  • 5 ząbków czosnku,

  • sól, pieprz,

  • olej do smażenia.

Jak zrobić sos pomidorowy do słoików?

  1. Pomidory oraz paprykę umyj, natnij delikatnie skórkę, włóż je do miski i zalej wrzątkiem. Po ok. 5 minutach można zdjąć skórkę.

  2. Pomidory pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do garnka. Posól i duś na małym ok. 30 minut. Możesz dolać na początku ok. pół szklanki wody.

  3. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż posiekaną drobno cebulkę, czosnek i paprykę.

  4. Pomidory przetrzyj przez sito lub zblenduj.

  5. Do sosu pomidorowego dodaj podsmażone warzywa, wymieszaj.

  6. Gotowy sos przelej do słoików, zostaw ok. 2 cm wolnego miejsca od wieczka.

  7. Słoiki umieść w dużym garnku, zalej je do połowy wodą. Gotuj ok. 15 minut.

  8. Następnie ustaw słoiki do góry dnem do całkowitego przestygnięcia.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto popapraniec

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny