W skrócie
Zrazy to jedno z najpopularniejszych dań tradycyjnej kuchni polskiej, które przybyło do nas z Litwy. Jest wiele sposobów przygotowania tej potrawy. Mamy np. zrazy wołowe, zrazy wieprzowe, ze schabu i z karkówki. Na plastry mięsa kładzie się kawałki kiszonego ogórka lub papryka konserwowa, a następnie zawija w ciasne roladki, obsmaża i dusi. Przepis na zrazy, który chciałabym dziś zaproponować, w różnych książkach kucharskich funkcjonuje pod nazwą „zrazy gdańskie”. Trudno dociec, dlaczego tak jest. Pewne znaczenie może mieć fakt, że po II wojnie światowej Gdańsk został licznie zasiedlony przez Kresowiaków z Wileńszczyzny. Przygotowane w ten sposób zrazy były tam popularnym daniem. Czym więc różnią się od tradycyjnych zrazów? Nie przygotowuje się ich z wołowiny, ale z karkówki wieprzowej, z kolei zamiast ogórka, kładzie się natkę pietruszki. Zrazy z wieprzowiny duszą się szybciej niż wołowe, więc na pyszny obiad czekamy o wiele krócej.
Zrazy po gdańsku - przepis na rodzinny obiad
Czas przygotowania: 20 minut + 40 minut duszenia
Porcja: 4-6 osób
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 500 g karkówki,
- pół szklanki bulionu,
- pęczek włoszczyzny,
- pół szklanki śmietany 18%,
- pęczek pietruszki,
- tymianek świeży lub suszony,
- mąka,
- olej,
- sól, pieprz.
Jak przygotować soczyste zrazy gdańskie?
- Karkówkę pokroiłam na niezbyt grube plastry, które rozbiłam tłuczkiem, posoliłam i oprószyłam pieprzem.
- Na każdym plastrze mięsa ułożyłam gałązkę pietruszki i tymianku.
- Mięso zawinęłam w roladki, spięłam wykałaczkami, obtoczyłam w mące i obsmażyłam, aż zrobiły się rumiane.
- Włoszczyznę oczyściłam, obrałam i pokroiłam w słupki.
- Przełożyłam zrazy do rondla, dolałam bulion, włoszczyznę i dusiłam na małym ogniu przez 40 minut, aż mięso zrobiło się miękkie.
- Śmietanę rozmieszałam w osobnej misce z odrobiną gotującego się wywaru i mąki, a następnie dodałam całość do zrazów.
- Zagotowałam zrazy, doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
- Zrazy najlepiej smakują kaszą, gotowanymi ziemniakami i surówką, np. z buraczków.
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?