Na skróty
Paszteciki z mięsemi i kuchnia zero waste
Styl gotowania zero waste polega na niemarnowaniu jedzenia i maksymalnym wykorzystaniu wszystkich składników. Dzięki ograniczeniu wyrzucania żywności nie tylko zadbamy o środowisko, ale również znacznie oszczędzimy. Warto zacząć od dokładnego planowania zakupów, a następnie wybrać takie przepisy kulinarne, które pomogą nam zmniejszyć ilość kulinarnych odpadów. Jeśli zostało ci mięso z rosołu i nie wiesz, co z nim zrobić, podpowiadamy - paszteciki!
Co zrobić z mięsa z rosołu?
Mamy dla Ciebie pomysł, jak w duchu zero waste wykorzystać mięso z rosołu i jednocześnie przygotować pyszną, ciepłą przekąskę. Proponujemy przepis na drożdżowe paszteciki. Dodatkowo do przygotowania farszu można użyć marchewki gotowanej wcześniej w bulionie.
Zobacz także inne propozycje na wykorzystanie mięsa z rosołu.
Przepis na drożdżowe paszteciki z mięsem
(duża porcja, ok. 40 pasztecików, czas przygotowania: ok. 2 godziny)

Składniki:
farsz:
- ok. 1 kg ugotowanego mięsa z rosołu, najlepiej z udźca z indyka
- 2 małe ugotowane marchewki
- 1 cebula
- sól, pieprz do smaku
ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 250 g margaryny lub masła
- 2 jajka
- 2 żółtka
- szczypta soli
- łyżeczka cukru
- 5 dkg drożdży
- 3 łyżki śmietany 18%
- majeranek lub czosnek niedźwiedzi do posypania
Jak zrobić drożdżowe paszteciki z mięsem?
Przygotowanie
- Przygotuj farsz: mięso obierz z kości i przepuść razem z marchewką przez maszynkę na średnich oczkach. Na patelni podsmaż posiekaną cebulkę, dodaj mięso i mieszając podsmaż jeszcze ok. 2 min. Farsz dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Przygotuj ciasto: mąkę posiekaj z margaryną, dodaj jajka, szczyptę soli, śmietanę i drożdże rozmieszane z łyżeczką cukru. Zagnieć i odstaw na 30 min, by podrosło.
- Ciasto podziel na dwie części. Pierwszą rozwałkuj na prostokąt, przekrój wzdłuż (jak na zdjęciu w galerii)
- Na każdą część ciasta, wzdłuż dłuższego boku, kładź mięsny farsz i zwiń jak roladę. Odstaw chwilę, by znów podrosło.
- Ciasto posmaruj roztrzepanym białkiem i pokrój na kawałki (jak na zdjęciu w galerii).
Nasza rada: przed pieczeniem paszteciki możesz posypać po wierzchu czosnkiem niedźwiedzim lub majerankiem - Piecz ok. 30 min w 180 stopniach. Gotowe!
Paszteciki podawaj jeszcze ciepłe, np. z czerwonym barszczem. Smacznego!
Przejdź do galerii i zobacz, jak zrobić drożdżowe paszteciki z mięsem krok po kroku. Kliknij w zdjęcie!
Najlepsze paszteciki z mięsem: przepis zero waste, czyli co ...
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM125EMH MilkShake
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
kup teraz

SMEG SMF02PKEU Pastelowy róż
Robot kuchenny Smeg SMF02PKEU, pastelowy różPromoc…
kup teraz

SMEG SMF03PKEU Pastelowy Róż
Rodzina produktówMikser planetarnyMoc (W)800...
kup teraz

SMEG SMF03PBEU Pastelowy błękit
Moc 800 W; Płynna regulacja prędkości; Misa o poje…
kup teraz

Clatronic KM 3709 szary
Robot kuchenny Clatronic KM 3709 1000W Robot kuche…
kup teraz

KitchenAid 5KSM185PSEGR Szary
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
Erytrol jest szkodliwy?