W skrócie:
Buraki są pysznym i zdrowym warzywem, które świetnie sprawdza się w różnego typu surówkach i sałatkach. Zasmażane buraczki to jeden z ulubionych dodatków do obiadu Polaków. Równie wielu zwolenników ma inna wersja tej przystawki, czyli buraczki na zimno. Niby to samo warzywo, ale przygotowuje się je zupełnie inaczej, odmienny jest także efekt. Buraczki na zimno również trzeba ugotować, ale potem zostawiamy je do ostygnięcie. Następnie trzemy je na tarce, ale w przeciwieństwie do buraczków zasmażanych, w tym przypadku używamy grubych, a nie małych oczek. Potem wystarczy już tylko dodać niezbędny dodatek, bez którego tradycyjne buraczki do obiadu na zimno nie będą takie smaczne, czyli cebulkę. Ważne jest także doprawienie buraczków. Ich naturalną słodycz należy podbić odrobiną kwaskowości. W różnych domach robi się to na różne sposoby. Np. moja mama, dodaje do buraczków sok z cytryny. Z kolei moja babcia do buraczków na zimno używała kwasku cytrynowego. Ja za to stosuję ocet jabłkowy. Możesz wypróbować różne wersje i sprawdzić, jakie buraczki smakują ci najbardziej.
Buraczki do obiadu na zimno – najlepszy przepis
Czas przygotowania: 15 minut + gotowanie buraków
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
2 duże buraki ćwikłowe,
mała cebulka,
2 łyżki oliwy,
łyżka octu jabłkowego,
łyżeczka cukru,
szczypta soli,
pieprz.
Jak zrobić tradycyjne buraczki na zimno?
Buraki umyj, przekrój na połówki i ugotuj bez obierania.
Po ugotowaniu, zalej buraki zimną wodą i zostaw na 10 minut.
Obierz buraczki i zetrzyj je na grubych oczkach tarki.
Cebulę obierz i posiekaj na drobną kostkę. Dodaj do buraczków i dokładnie wymieszaj.
Dopraw buraczki solą, pieprzem i cukrem. Dodaj oliwę i ocet. Wymieszaj.
Odstaw buraczki na 15 minut, żeby składniki się przegryzły.
Buraczki na zimno to nie tylko smakowity dodatek do obiadu. To także porcja zdrowia, którą możemy zaserwować naszym bliskich. Buraki to bardzo zdrowe warzywo, które zawiera cenne składniki, potrzebne naszemu organizmowi. Pozytywnie wpływają m.in. na układ odpornościowy, wzmacniają i zawierają silne antyoksydanty. Sięgaj po nie do woli i jak najczęściej przyrządzaj pyszne surówki oraz sałatki z buraczków.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!