W skrócie:
Przygotowanie zupy z dyni jest bardzo proste. Mam dla ciebie sprawdzony przepis na ten przysmak. Potrzebujesz obranej, surowej dyni lub dyni mrożonej. Wystarczy ugotować ją w bulionie razem z ziemniakami i podsmażoną na maśle cebulą. Jeśli nie masz bulionu, możesz dodać do zupy po prostu wodę i doprawić ją według uznania. Jednak zupa na bulionie ma niepowtarzalny smaki jeszcze więcej zdrowotnych właściwości.
W galerii możecie zobaczyć przygotowanie zupy krem z dyni krok po kroku
Przepis na krem z dyni
Liczba porcji: dla 5 osób.
Czas przygotowania: ok. 45 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
Jak zrobić zupę krem z dyni?
Sposób podania:
- Do dużego garnka włóż masło i posiekaną cebulę. Podsmaż ją na rumiany kolor.
- Ziemniaki obierz, pokrój i dodaj do cebuli.
- Na koniec dodaj do garnka kawałki dyni i zalej bulionem.
- Gotuj zupę pod przykryciem przez 30 minut.
- Dopraw zupę czosnkiem, imbirem solą i pieprzem do smaku i zmiksuj blenderem na gładki krem.
- Płatki migdałowe podpraż chwilę na patelni.
- Podawaj zupę z dyni jeszcze ciepłą, posypaną płatkami migdałowymi. Opcjonalnie możesz polać zupkę także odrobiną słodkiej śmietanki.
Z czym podać zupę z dyni?
Zupa z dyni to pyszny i rozgrzewający krem. Doprawiona często czosnkiem, imbirem i kurkumą nasyci i wzmocni nawet w pochmurne dni. Taki krem możesz przygotować na co dzień lub podać na imprezę czy święta.
Do zupy kremu z dyni pasują:
- grzanki,
- podprażone pestki dyni,
- podprażone płatki migdałowe,
- groszek ptysiowy,
- płatki chili.
Kiedy jest sezon na dynie?
Dynia to pyszne, jesienne warzywo, którego sezon trwa od września do listopada. Obecnie dostępne jest w sklepach niemal przez cały rok. Można ją kupić świeżą, mrożoną lub w postaci purée sprzedawanego w słoiczkach.
Popularne odmiany dyni:
- piżmowa,
- hokkaido,
- zwyczajna,
- makaronowa,
- muszkatołowa.
Na zupę najlepiej wybrać dynię hokkaido. Dynia makaronowa idealnie pasuje do spaghetti, a purée przygotowane z dyni piżmowej sprawdzi się m.in. jako dodatek do ciast i babeczek.
Właściwości dyni
Dynia obfituje m.in. w potas, wapń, cynk, witaminę C i antyoksydanty. Wpływa korzystnie na układ krążenia, układ nerwowy i pokarmowy. Dzięki zawartości beta-karotenu poprawia wygląd skóry i zapewnia nam dobry wzrok. Warzywo to polecane jest także dla kobiet w ciąży, ponieważ pomaga zmniejszyć nudności.
Dynia jest warzywem niskokalorycznym - w 100 g produktu jest ok. 26 kcal. Jednak jej indeks glikemiczny jest wysoki (IG 75), dlatego diabetycy i osoby na diecie niskoglikemicznej, powinny spożywać jej umiarkowane porcje.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni: