Najbardziej trująca roślina roku 2023 została wybrana. Masz ją na co dzień w swojej kuchni! Kto zdetronizował ziemniaka?

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
Wiele z roślin, które otaczają nas na co dzień, skrywa mroczne tajemnice.
Wiele z roślin, które otaczają nas na co dzień, skrywa mroczne tajemnice. Ksenia Chernaya / Pexels
W ogrodzie botanicznym w Hamburgu po raz kolejny wybrano najbardziej trującą roślinę roku. Tegoroczny zwycięzca zajął na podium miejsce ziemniaka. Po raz kolejny za laur zwycięstwa przypadał warzywu, które jemy niemal każdego dnia. Choć jest bogate w witaminy i składniki mineralne, to zebrane i podane w niewłaściwym czasie, jest bardzo niebezpieczne – w szczególności dla ciężarnych. Sprawdź, o którą roślinę chodzi i dlaczego może zagrażać naszemu zdrowiu.

Spis treści

Ranking na najbardziej trującą roślinę 2023. Ogłoszono wyniku konkursu

Botanische Sondergarten Wandsbek – ogród botaniczny w Hamburgu – od 2004 roku wybiera najbardziej trującą roślinę roku. Misja przyświecająca konkursowi to popularyzacja wiedzy na temat otaczających nas roślin, które uprawiamy w domach i ogrodach. Wiele z nich ma niebezpieczne właściwości, o których nie mamy pojęcia.

Kandydaci wybierani są przez internautów z listy roślin o toksycznym działaniu. Następnie odbywa się głosowanie, które wyłania zwycięzców. Między dwiema nominacjami musi upłynąć co najmniej pięć lat. Roślina, która raz wygrała, nie może być ponownie nominowana.

W 2022 r. za najbardziej trującą roślinę został uznany ziemniak – wszystkie jego zielone części, owoce oraz kiełkujące bulwy są wysoce toksyczne. W tym roku na podium znalazły się:

  • 1. miejsce: pietruszka (Petroselinum crispum),
  • 2. miejsce: oleander (Oleander nerium),
  • 3. miejsce: mak polny (Papaver rhoeas),
  • 4. miejsce ex aequo: tulipan (Tulipa) i sumak octowiec (Rhus typhina).

Kiedy pietruszka może być trująca?

Pietruszka, zwyciężczyni tegorocznego konkursu, na szczęście bywa niebezpieczna tylko w wyjątkowych sytuacjach, a jedzenie jej na co dzień nie zagraża naszemu zdrowiu. Jak organizatorzy uzasadniają, więc jej wygraną?

Ciemna strona pietruszki pojawia się dopiero w drugim roku, po kwitnieniu. Pietruszka należy do roślin dwuletnich. W pierwszym roku tworzy podstawową rozetę, z której w drugim roku rozwijają się łodygi kwiatowe o wysokości od 30 do 70 cm.

Jej niepozorne żółto-zielone kwiatki znajdują się w baldachach typowych dla baldaszkowatych. W nich rozwijają się nasiona, które nie nadają się do spożycia. Zawierają one olej pietruszkowy, w którym znajduje się apiol – organiczny związek aromatyczny.

Działa on na włókna mięśni gładkich pęcherza moczowego, jelit, a zwłaszcza macicy. Dlatego jest szczególnie niebezpieczny dla kobiet w ciąży. Przy najmniejszym podejrzeniu zatrucia należy natychmiast zwrócić się o pomoc lekarską.

Dlaczego warto jeść pietruszkę?

Na szczęście większość z nas sięga po korzeń pietruszki, bądź jej nać, których spożycie jest zupełnie bezpieczne. Jak natka pietruszki działa na nasze zdrowie? Dzięki dużej zawartości witaminy C działa wspomagająco na układ odpornościowy. Ponad to dostarcza także witaminę A, witaminy z grupy B oraz witaminy E i K.

Jest też źródłem kwasu foliowego, luteiny i zeaksantyny oraz wapnia, magnezu, żelaza, potasu, cynku, manganu i selenu. Jej spożycie zalecane jest osobom z:

  • niedoborami żelaza oraz anemią,
  • nadciśnieniem tętniczym krwi,
  • bolesnymi miesiączkami i silnym PMS,
  • niestrawnością i zaparciami,
  • stanami zapalnych jamy ustnej,
  • tendencją do trądziku, egzemy i atopowego zapalenia skóry.

Źródło:Giftpflanze des Jahres 2023 Hamburg.de

Dodaj firmę Autopromocja

Botoks 2.0? Naukowcy potwierdzają

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Najbardziej trująca roślina roku 2023 została wybrana. Masz ją na co dzień w swojej kuchni! Kto zdetronizował ziemniaka? - Strona Zdrowia

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny
Dodaj ogłoszenie