Spis treści
Ranking na najbardziej trującą roślinę 2023. Ogłoszono wyniku konkursu
Botanische Sondergarten Wandsbek – ogród botaniczny w Hamburgu – od 2004 roku wybiera najbardziej trującą roślinę roku. Misja przyświecająca konkursowi to popularyzacja wiedzy na temat otaczających nas roślin, które uprawiamy w domach i ogrodach. Wiele z nich ma niebezpieczne właściwości, o których nie mamy pojęcia.
Kandydaci wybierani są przez internautów z listy roślin o toksycznym działaniu. Następnie odbywa się głosowanie, które wyłania zwycięzców. Między dwiema nominacjami musi upłynąć co najmniej pięć lat. Roślina, która raz wygrała, nie może być ponownie nominowana.
W 2022 r. za najbardziej trującą roślinę został uznany ziemniak – wszystkie jego zielone części, owoce oraz kiełkujące bulwy są wysoce toksyczne. W tym roku na podium znalazły się:
Kiedy pietruszka może być trująca?
Pietruszka, zwyciężczyni tegorocznego konkursu, na szczęście bywa niebezpieczna tylko w wyjątkowych sytuacjach, a jedzenie jej na co dzień nie zagraża naszemu zdrowiu. Jak organizatorzy uzasadniają, więc jej wygraną?
Ciemna strona pietruszki pojawia się dopiero w drugim roku, po kwitnieniu. Pietruszka należy do roślin dwuletnich. W pierwszym roku tworzy podstawową rozetę, z której w drugim roku rozwijają się łodygi kwiatowe o wysokości od 30 do 70 cm.
Jej niepozorne żółto-zielone kwiatki znajdują się w baldachach typowych dla baldaszkowatych. W nich rozwijają się nasiona, które nie nadają się do spożycia. Zawierają one olej pietruszkowy, w którym znajduje się apiol – organiczny związek aromatyczny.
Działa on na włókna mięśni gładkich pęcherza moczowego, jelit, a zwłaszcza macicy. Dlatego jest szczególnie niebezpieczny dla kobiet w ciąży. Przy najmniejszym podejrzeniu zatrucia należy natychmiast zwrócić się o pomoc lekarską.
Dlaczego warto jeść pietruszkę?
Na szczęście większość z nas sięga po korzeń pietruszki, bądź jej nać, których spożycie jest zupełnie bezpieczne. Jak natka pietruszki działa na nasze zdrowie? Dzięki dużej zawartości witaminy C działa wspomagająco na układ odpornościowy. Ponad to dostarcza także witaminę A, witaminy z grupy B oraz witaminy E i K.
Jest też źródłem kwasu foliowego, luteiny i zeaksantyny oraz wapnia, magnezu, żelaza, potasu, cynku, manganu i selenu. Jej spożycie zalecane jest osobom z:
- niedoborami żelaza oraz anemią,
- nadciśnieniem tętniczym krwi,
- bolesnymi miesiączkami i silnym PMS,
- niestrawnością i zaparciami,
- stanami zapalnych jamy ustnej,
- tendencją do trądziku, egzemy i atopowego zapalenia skóry.
Źródło:Giftpflanze des Jahres 2023 Hamburg.de
Botoks 2.0? Naukowcy potwierdzają
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Typowy Polak według sztucznej inteligencji. Zobacz, jak AI widzi Europejczyków
- Tajemnicza śmierć agentów włoskiego wywiadu i służb Izraela w katastrofie łodzi
- "To interes Polski i całego Zachodu". Sellin o komisji ds. rosyjskich wpływów
- Wielka miłość zabezpieczona dokumentem. Miliarder będzie chronił majątek intercyzą