MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Na wyjątkową przekąskę usmaż chrupiące boczniaki. Poznaj przepis na grzyby z patelni w 20 minut. Smakuje jak szarpana wieprzowina

Anna Daniluk
Chrupiące boczniaki smażone na patelni to sposób na aromatyczną przekąskę.
Chrupiące boczniaki smażone na patelni to sposób na aromatyczną przekąskę. Anna Daniluk
Boczniaki są pysznymi grzybami, które można jeść cały rok. Są łatwo dostępne w sklepach spożywczych, a także można samemu je wyhodować na podłożu z grzybnią. Zazwyczaj robię je, inspirując się smakiem szarpanej wieprzowiny. Dzięki tej metodzie uzyskasz chrupiące boczniaki usmażone w 20 minut. Podpowiadam ci przepis na boczniaki smażone na patelni.

W skrócie:

Chrupiące smażone boczniaki to idealny przepis na wegan, wegetarian, a także mięsożerców lubiących dodawać grzyby np.: do kanapek z wędliną. Najważniejszym etapem przygotowania przekąski jest rozwarstwienie boczniaków na cienkie nitki. Następnie marynuję je w oleju, sosie sojowym, przyprawie gyros i słodkiej wędzonej papryce. Ta ostatnia przyprawa nadaje boczniakom aromatu zbliżonego do wędzonego mięsa. Pamiętaj, że pod wpływem temperatury boczniaki zmniejszą objętość pod wpływem utraty wody w trakcie smażenia. Dla czteroosobowej rodziny polecam podwoić ilość użytych składników.

Boczniaki smażone na patelni – prosty przepis inspirowany szarpaną wieprzowiną

Liczba porcji: dla 2  osób.

Czas przygotowania: 30 minut + w tym 20 minut smażenia.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 400 g boczniaków,

  • 3 łyżki oleju rzepakowego (1 łyżka do podsmażenia cebuli),

  • 1 łyżka sosu sojowego,

  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej wędzonej papryki,

  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw gyros bez soli,

  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,

  • 1 łyżeczka majeranku,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 1 cebula,

  • opcjonalnie: 30 ml naturalnego soku jabłkowego.

Jak zrobić boczniaki smażone z patelni?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku umyj boczniaki i ewentualnie oczyść z podłoża.

  2. Następnie rozdziel je, pociągając za poszczególne warstwy, aby uzyskać jednakowej grubości nitki.

  3. Ząbki czosnku obierz z łupin i posiekaj na cienkie półplasterki.

  4. Cebulę obierz i pokrój  w drobną kostkę.

  5. Takie boczniaki dopraw sosem sojowym, przyprawami i olejem.

  6. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

  7. Patelnię o grubym dnie ustaw na średniej mocy palnika i wlej łyżkę oleju rzepakowego.

  8. Wsyp cebulę i smaż 3 minuty.

  9. Następnie dodaj posiekane cienko ząbki czosnku, smaż przez 30 sekund i dodaj boczniaki.

  10. Zmniejsz moc palnika i smaż przez około 15-20 minut od czasu do czasu mieszając.

  11. Boczniaki zmniejszą objętość i z czasem zaczną się rumienić na złoty kolor.

  12. Chrupiące boczniaki smażone w ten sposób zyskują smak przypominający szarpaną wieprzowinę.

  13. Jeśli chcesz pod koniec smażenia, możesz podlać boczniaki 30 ml naturalnego soku jabłkowego, który posłuży do zrobienia niewielkiej ilości sosu.

  14. Gotowe smażone boczniaki podawaj na grzance z bułki grahamki i posyp ulubioną posiekaną zieleniną np.: natką pietruszki, koperku lub szczypiorku.

Niech ten przepis zainspiruje cię do zrobienia pysznego dania z boczniakami w roli głównej. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny