MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Na podwieczorek podaj zjawiskowe ciasto góra lodowa. Przepis na ciasto bez pieczenia. Poznaj lekki i pyszny przysmak na herbatnikach

Efektowne i niezwykle smaczne ciasto góra lodowa na herbatnikach to prawdziwy przysmak. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Efektowne i niezwykle smaczne ciasto góra lodowa na herbatnikach to prawdziwy przysmak. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Ciasto góra lodowa jest bardzo smaczne i łatwe do przygotowania. To idealny deser bez pieczenia, który robi się na herbatnikach. Doskonale sprawdzi się na święta, urodziny i inne okazje. Z pewnością zachwycisz nim swoich gości. Najlepiej smakuje po schłodzeniu. Przekonaj się i wypróbuj przepis na ciasto góra lodowa bez pieczenia.

W skrócie:

Ciasto góra lodowa – przepis bez pieczenia

Masz ochotę na pyszne słodkości bez pieczenia? Proponuję przepis na ciasto góra lodowa na herbatnikach. To rewelacyjne połączenie pachnącego śmietanką i wanilią kremu budyniowego z mleczną i kakaową polewą. Ciekawy sposób ułożenia biszkoptów dodaje wyjątkowego wyglądu. Świetnie smakuje schłodzone, podane z owocami np. malinami czy truskawkami.

Przepis na ciasto góra lodowa na herbatnikach

Czas przygotowania: ok. 45 minut.
Porcja na małą blaszkę, na ok. 12 kawałków.
Poziom trudności: łatwy.

Składniki:,
Krem:

  • 750 ml mleka,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 budynie śmietankowe (proszek),
  • pół szklanki cukru,
  • łyżeczka esencji waniliowej lub opakowanie cukru waniliowego,
  • 250 g miękkiego masła,

Polewa:

  • 200 g masła,
  • pół szklanki cukru,
  • pół szklanki wody,
  • 2 szklanki mleka w proszku,
  • 1 łyżka kakao,

Dodatki:

  • ok. 24 herbatniki kakaowe,
  • ok. 36 biszkoptów.

Jak zrobić ciasto góra lodowa bez pieczenia?

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlej połowę mleka, dodaj cukier, wymieszaj i wstaw do zagotowania.
  2. Resztę mleka zmiksuj z żółtkami, mąką, proszkiem budyniowym i wanilią.
  3. Wlej masę jajeczną do gotującego się mleka, mieszaj, by nie było grudek.
  4. Pogotuj masę 2 minuty, cały czas mieszając.
  5. Przełóż masę do innego naczynia i przykryj wierzch folią spożywczą, dociskając do powierzchni. Odstaw do wystudzenia.
  6. Miękkie masło utrzyj mikserem, dodając po łyżce przestudzonej masy. Zmiksuj na gładki krem.
  7. W blaszce ułóż spód z herbatników.
  8. Następnie wyłóż na herbatniki kolejno: połowę kremu, warstwę herbatników i resztę kremu.
  9. Biszkopty przekrój na pół i ułóż pionowo na kremie.
  10. Zrób polewę: masło, wodę i cukier zagotuj, zdejmij z ognia i wymieszaj z mlekiem w proszku.
  11. Podziel polewę na pół, do jednej dodaj kakao i wymieszaj.
  12. Udekoruj ciasto na przemian jasną i ciemną polewą.
  13. Wstaw ciasto do lodówki na około godzinę. Gotowe.

Czytaj także: Rewelacyjny przepis na ciasto z galaretkami, bez pieczenia. Świetnie smakuje na zimno

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Efektowne i niezwykle smaczne ciasto góra lodowa na herbatnikach to prawdziwy przysmak. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Na podwieczorek podaj zjawiskowe ciasto góra lodowa. Przepis...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Wróć na poranny.pl Kurier Poranny