W skrócie:
Ciasto góra lodowa – przepis bez pieczenia
Masz ochotę na pyszne słodkości bez pieczenia? Proponuję przepis na ciasto góra lodowa na herbatnikach. To rewelacyjne połączenie pachnącego śmietanką i wanilią kremu budyniowego z mleczną i kakaową polewą. Ciekawy sposób ułożenia biszkoptów dodaje wyjątkowego wyglądu. Świetnie smakuje schłodzone, podane z owocami np. malinami czy truskawkami.
Zobacz w galerii, jak zrobić letnie ciasto góra lodowa na herbatnikach.
Przepis na ciasto góra lodowa na herbatnikach
Czas przygotowania: ok. 45 minut.
Porcja na małą blaszkę, na ok. 12 kawałków.
Poziom trudności: łatwy.
Składniki:,
Krem:
- 750 ml mleka,
- 2 żółtka,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 budynie śmietankowe (proszek),
- pół szklanki cukru,
- łyżeczka esencji waniliowej lub opakowanie cukru waniliowego,
- 250 g miękkiego masła,
Polewa:
- 200 g masła,
- pół szklanki cukru,
- pół szklanki wody,
- 2 szklanki mleka w proszku,
- 1 łyżka kakao,
Dodatki:
- ok. 24 herbatniki kakaowe,
- ok. 36 biszkoptów.
Jak zrobić ciasto góra lodowa bez pieczenia?
Sposób przygotowania:
- Do garnka wlej połowę mleka, dodaj cukier, wymieszaj i wstaw do zagotowania.
- Resztę mleka zmiksuj z żółtkami, mąką, proszkiem budyniowym i wanilią.
- Wlej masę jajeczną do gotującego się mleka, mieszaj, by nie było grudek.
- Pogotuj masę 2 minuty, cały czas mieszając.
- Przełóż masę do innego naczynia i przykryj wierzch folią spożywczą, dociskając do powierzchni. Odstaw do wystudzenia.
- Miękkie masło utrzyj mikserem, dodając po łyżce przestudzonej masy. Zmiksuj na gładki krem.
- W blaszce ułóż spód z herbatników.
- Następnie wyłóż na herbatniki kolejno: połowę kremu, warstwę herbatników i resztę kremu.
- Biszkopty przekrój na pół i ułóż pionowo na kremie.
- Zrób polewę: masło, wodę i cukier zagotuj, zdejmij z ognia i wymieszaj z mlekiem w proszku.
- Podziel polewę na pół, do jednej dodaj kakao i wymieszaj.
- Udekoruj ciasto na przemian jasną i ciemną polewą.
- Wstaw ciasto do lodówki na około godzinę. Gotowe.
Czytaj także: Rewelacyjny przepis na ciasto z galaretkami, bez pieczenia. Świetnie smakuje na zimno
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: