W skrócie:
Jesienią można przyrządzać pizzę z grzybami z dodatkiem sosu pomidorowego, albo zrobić pizzę białą z beszamelem lub gęstym sosem śmietanowym. W przypadku pizzy bianca warto korzystać z ziół takich jak rozmaryn, tymianek lub świeżo posiekana natka pietruszki. Ten przepis różni się od tradycyjnego spodu na pizzę margheritę. Poniższy spód do pizzy z grzybami został zrobiony na bazie ciasta chlebowego na zakwasie orkiszowym.
W naszej galerii możecie zobaczyć pizzę z grzybami
Pizza z grzybami – prosty przepis na przekaskę
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 25 minut + 4 godziny przygotowania ciasta.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki na ciasto chlebowe:
- 400 g mąki pszennej typ 720 lub 00 na pizzę,
- 280 g wody,
- 80 g aktywnego zaczynu (dokarmiony zakwas),
- 8 g soli.
Dodatki:
- 50 g pieczarek, kurek, boczniaków lub borowików,
- 4 ząbki czosnku,
- 5 plastrów szynki,
- 1/2 czerwonej cebuli,
- 50 g cukinii,
- 50 ml sosu pomidorowego do pizzy,
- 100 g sera koziego, ementalera lub mozzarelli.
Do dekoracji:
- 20 g posiekanej natki pietruszki
Jak zrobić pizzę z grzybami?
Sposób przygotowania:
- Zakwas z lodówki należy dokarmić i aktywować w czystym słoiku w takiej samej proporcji mąki, wody i zakwasu.
- Zaczyn powinien aktywować się przez 8-12 godzin.
- Kolejnym krokiem jest wymieszanie mąki, wody i zakwasu na pizzę i odstawienie na 20 minut do rozwinięcia glutenu.
- Następnie należy dodać sól, mieszając przez 5 minut.
- Kolejnym krokiem jest trzykrotne składanie ciasta co 30 minut.
- Po ostatnim złożeniu należy uformować bochenek i odstawić do 1 godzinę do fermentacji.
- Gdy będą widoczne bąbelki, a chleb urośnie o 1/3 można przeprowadzić ostateczne formowanie i odstawić na ostatnią godzinę wyrastania.
- Ciasto na pizzę należy rozłożyć na obsypanym mąką papierze do pieczenia. Na wierzchu należy posmarować sos pomidorowy i ułożyć oczyszczone, obrane i pokrojone na cienkie plasterki pozostałe składniki.
- Pizzę z grzybami trzeba piec przez 9 minut w piekarniku nagrzanym do 220° Celsjusza z termoobiegiem na dolnej półce piekarnika.
- Upieczoną pizzę z grzybami należy wyjąć i odstawić na parę minut do wystudzenia.
Sposób podania pizzy z grzybami
Gotową pizzę z dodatkiem grzybów można podawać z sosem czosnkowym albo z sosem chrzanowym. Świetnie smakuje także domowy ketchup lub polanie placka octem jabłkowym, lub balsamicznym. Przed podaniem pizzę z grzybami można udekorować posiekaną natką pietruszki, tymiankiem lub szczypiorkiem.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: