MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Na obiad zrób domową pizzę z grzybami. Robię ją na zakwasie chlebowym. To wyjątkowe danie pachnie lasem

Anna Daniluk
Domowa pizza z grzybami może być podawana z sosem chrzanowym i obsypana posiekaną świeżą natką pietruszki.
Domowa pizza z grzybami może być podawana z sosem chrzanowym i obsypana posiekaną świeżą natką pietruszki. Anna Daniluk
Aromatyczna pizza z grzybami to świetny smakołyk na jesień. Można przygotowywać go z grzybami leśnymi, szczególnie kurkami i borowikami lub produktami dostępnymi w sklepie przez cały rok. W tym przypadku warto sięgać po boczniaki lub pieczarki. Podpowiadamy przepis na pizzę ze świeżymi grzybami.

W skrócie:

Jesienią można przyrządzać pizzę z grzybami z dodatkiem sosu pomidorowego, albo zrobić pizzę białą z beszamelem lub gęstym sosem śmietanowym. W przypadku pizzy bianca warto korzystać z ziół takich jak rozmaryn, tymianek lub świeżo posiekana natka pietruszki. Ten przepis różni się od tradycyjnego spodu na pizzę margheritę. Poniższy spód do pizzy z grzybami został zrobiony na bazie ciasta chlebowego na zakwasie orkiszowym.

W naszej galerii możecie zobaczyć pizzę z grzybami

Pizza z grzybami – prosty przepis na przekaskę

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 25 minut + 4 godziny przygotowania ciasta.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki na ciasto chlebowe:

  • 400 g mąki pszennej typ 720 lub 00 na pizzę,
  • 280 g wody,
  • 80 g aktywnego zaczynu (dokarmiony zakwas),
  • 8 g soli.

Dodatki:

  • 50 g pieczarek, kurek, boczniaków lub borowików,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 5 plastrów szynki,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • 50 g cukinii,
  • 50 ml sosu pomidorowego do pizzy,
  • 100 g sera koziego, ementalera lub mozzarelli.

Do dekoracji:

  • 20 g posiekanej natki pietruszki

Jak zrobić pizzę z grzybami?

Sposób przygotowania:

  1. Zakwas z lodówki należy dokarmić i aktywować w czystym słoiku w takiej samej proporcji mąki, wody i zakwasu.
  2. Zaczyn powinien aktywować się przez 8-12 godzin.
  3. Kolejnym krokiem jest wymieszanie mąki, wody i zakwasu na pizzę i odstawienie na 20 minut do rozwinięcia glutenu.
  4. Następnie należy dodać sól, mieszając przez 5 minut.
  5. Kolejnym krokiem jest trzykrotne składanie ciasta co 30 minut.
  6. Po ostatnim złożeniu należy uformować bochenek i odstawić do 1 godzinę do fermentacji.
  7. Gdy będą widoczne bąbelki, a chleb urośnie o 1/3 można przeprowadzić ostateczne formowanie i odstawić na ostatnią godzinę wyrastania.
  8. Ciasto na pizzę należy rozłożyć na obsypanym mąką papierze do pieczenia. Na wierzchu należy posmarować sos pomidorowy i ułożyć oczyszczone, obrane i pokrojone na cienkie plasterki pozostałe składniki.
  9. Pizzę z grzybami trzeba piec przez 9 minut w piekarniku nagrzanym do 220° Celsjusza z termoobiegiem na dolnej półce piekarnika.
  10. Upieczoną pizzę z grzybami należy wyjąć i odstawić na parę minut do wystudzenia.

Sposób podania pizzy z grzybami

Gotową pizzę z dodatkiem grzybów można podawać z sosem czosnkowym albo z sosem chrzanowym. Świetnie smakuje także domowy ketchup lub polanie placka octem jabłkowym, lub balsamicznym. Przed podaniem pizzę z grzybami można udekorować posiekaną natką pietruszki, tymiankiem lub szczypiorkiem.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny