W skrócie:
Kurczak w sosie pomidorowym to danie, które w sezonie możesz zrobić ze świeżych pomidorów oczyszczonych ze skórki. Jesienią i zimą warto sięgać po pomidory w puszce albo robić kurczaka w sosie pomidorowym z passaty lub z koncentratu pomidorowego. Poznaj przepis na rozpływającego się w ustach kurczaka w sosie pomidorowym.
Kurczak w sosie pomidorowym – prosty obiad dla całej rodziny
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 35 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
4 filety z piersi kurczaka,
2 puszki krojonych pomidorów,
2 ząbki czosnku,
1 średnia cebula,
1 łyżka oliwy z oliwek,
1 łyżeczka cukru,
1/2 łyżeczki suszonego oregano,
1/2 łyżeczki bazylii,
sól i pieprz do smaku,
50 startego parmezanu,
1 łyżeczka ostrej papryki,
100 ml bulionu drobiowego,
świeża bazylia do dekoracji.
Jak zrobić kurczaka w sosie pomidorowym?
Sposób przygotowania:
Na początku filety z piersi kurczaka delikatnie rozbij, aby były równomiernej grubości.
Następnie dopraw mięso solą, pieprzem i suszonym oregano.
Na szerokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek.
Kurczaka smaż na średniej mocy palnika z obu stron przez 5 minut z każdej strony, aż nabierze złocistego koloru.
Po usmażeniu kurczaka odłóż na talerz, aby wystygł i zamknęły się w nim soki.
Na tej samej patelni, co mięso, przesmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek.
Smaż na małym ogniu, aż cebula zmięknie i stanie się szklista.
Dodajemy krojone pomidory z puszki i dopraw suszonym oregano wymieszanym z suszoną bazylią.
W razie potrzeby rozrzedź sos odrobiną bulionu drobiowego.
Składniki gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje i smaki dobrze się połączą.
Gdy sos pomidorowy jest gotowy, włóż usmażone wcześniej filety kurczaka do sosu.
Kurczaka w sosie pomidorowym duś razem przez 7 minut, aby mięso wchłonęło smaki z sosu.
Ugotowanego kurczaka w sosie pomidorowym udekoruj listkami świeżej bazylii i posyp startym parmezanem.
Dodatki do kurczaka w sosie pomidorowym
Pachnącego ziołami kurczaka w sosie pomidorowym możesz podawać z ugotowanym makaronem al dente, brązowym ryżem, kaszą jaglaną, gryczaną lub purée ziemniaczanym. W każdej wersji stanie się pełnowartościowym i sycącym posiłkiem dla całej rodziny. Gorące danie możesz także udekorować startą mozzarellą, która pod wpływem gorąca lekko się rozpuści.
Niech ten przepis zainspiruje cię do gotowania zdrowych i apetycznych dań z łatwo dostępnych składników. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?