W skrócie:
Nadziewana rolada z kurczaka to znakomita potrawa na rodzinne uroczystości. Zachwyca nie tylko smakiem, ale także znakomicie wygląda. Farsz możesz dowolnie modyfikować, tworząc za każdym razem inne warianty smakowe. Przygotowanie jest czasochłonne, choć kroki postępowania są na tyle łatwe, że każdy da sobie z nimi radę. Taka rolada po wystudzeniu będzie też ciekawą alternatywą dla wędlin na kanapki. Poznaj przepis na smakowite danie z drobiu.
Rolada z kurczaka – prosty przepis na obiad
Liczba porcji: 4 rolady pokrojone na plastry.
Czas przygotowania: 1 godzina i 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
4 filety z piersi kurczaka,
200 g świeżego szpinaku,
1/3 słoika suszonych pomidorów,
100 g sera mozzarella w kostce,
100 g boczku wędzonego,
1 ząbek czosnku,
sól i pieprz do smaku,
2 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżeczka suszonego tymianku,
1 łyżeczka słodkiej papryki.
Jak zrobić roladę z kurczaka?
Sposób przygotowania:
Na początek oczyść piersi z kurczaka i osusz je ręcznikiem papierowym.
Następnie delikatnie rozbij je tłuczkiem na cienkie plastry. Uważaj, aby nie uszkodzić mięsa – rozbijaj równomiernie, tak aby można było później łatwo zwinąć roladę.
Oprósz filety solą, pieprzem, słodką papryką i suszonym tymiankiem.
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek i podsmaż drobno posiekany czosnek.
Kiedy czosnek zacznie uwalniać zapach, dodaj szpinak. Podsmażaj całość na średnim ogniu przez 2-3 minuty, aż szpinak zmięknie.
Przełóż go do miski razem z suszonymi pomidorami i wymieszaj z tartą mozzarellą oraz pokrojonym boczkiem.
Każdy filet z kurczaka posmaruj przygotowanym farszem i ostrożnie zwiń w roladę.
Aby rolada trzymała swój kształt podczas pieczenia, zepnij ją wykałaczkami lub zawiąż sznurkiem kuchennym.
Przełóż gotowe rolady do naczynia żaroodpornego. Skrop je pozostałą oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C.
Rolady z kurczaka piecz przez około 50 minut, aż będzie złocista, a mięso upieczone.
Po upieczeniu wyjmij rolady z piekarnika i odstaw na 5 minut, a następnie usuń wykałaczki lub sznurek kuchenny.
Pokrój rolady na plastry i podawaj z purée ziemniaczanym, mizerią lub buraczkami.
Sosy do rolady z kurczaka
Podając faszerowane mięso, warto pamiętać o odpowiednim sosie. W szczególności polecam domowy sos grzybowy z pieczarek, kurek lub borowików. Kolejnym sosem wartym uwagi jest domowy sos pieczeniowy. Jeśli lubicie ziołowe smaki, to nie unikajcie klasycznego sosu koperkowego. Następnie polej obficie mięso, które dzięki temu będzie rozpływać się w ustach.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?