W skrócie:
Smakowite ciasto marchewkowe typu fit to doskonała propozycja dla łasuchów uwielbiających słodkości z umiarkowaną ilością cukru. Za sprawą startej marchewki wypiek jest naturalnie wilgotny, a jej łagodny, słodki smak wyśmienicie łączy się z korzennymi przyprawami takimi jak cynamon, goździki i gałka muszkatołowa. Wypiek jest bardziej dietetyczny dzięki zawartości mąki pełnoziarnistej i owsianej. Obie dostarczają błonnika, co sprawia, że ciasto jest pożywniejsze od tego upieczonego na mące pszennej. Poznaj przepis na świetny deser marchewkowy dla całej rodziny.
Ciasto marchewkowe fit – prosty przepis na podwieczorek
Liczba porcji: na 12 kawałków.
Czas przygotowania: 60 minut (w tym 45 minut pieczenia).
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
320 g startej marchewki,
1 szklanka mąki pełnoziarnistej,
1/2 szklanki zmielonych płatków owsianych,
1/3 szklanki roztopionego masła,
2 jajka,
1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
1/2 szklanki cukru trzcinowego lub ksylitolu,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1 łyżeczka mielonego cynamonu,
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
1/4 łyżeczki soli,
1 garść orzechów włoskich, rodzynek lub suszonych żurawin.
Jak zrobić ciasto marchewkowe fit?
Sposób przygotowania:
Na początku przygotuj wszystkie składniki i upewnij się, że nabiorą temperatury pokojowej.
Następnie marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Płatki owsiane zmiel na drobny proszek.
Masło rozpuść i odstaw do wystudzenia.
Weź dużą miskę i wbij do niej jajka, dodaj jogurt naturalny i rozpuszczone masło.
Wsyp cukier trzcinowy lub ksylitol.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj trzepaczką, aż do uzyskania jednolitej masy.
W drugiej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, czyli mąkę pełnoziarnistą, zmielone płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon w proszku, gałkę muszkatołową i szczyptę soli.
Orzechy posiekaj na drobne kawałki, żurawinę lub rodzynki namocz w gorącej wodzie i odsącz.
Ostrożnie wsypuj suche składniki do mokrych i cały czas mieszaj, aż powstanie jednolita masa.
Na końcu dodaj startą na drobnych oczkach marchewkę i mieszaj do połączenia składników.
Masę przełóż do tortownicy o średnicy 22 cm, blaszki o wymiarach 20 × 30 cm lub keksówki o wymiarach 10 × 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto marchewkowe fit piecz przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C z opcją grzania góra dół.
Pod koniec pieczenia nakłuj ciasto wykałaczką, aby sprawdzić, czy jest suche w środku.
Po upieczeniu ciasto marchewkowe fit odstaw do wystudzenia na metalowej kratce.
Po przestudzeniu możesz udekorować je kremem zrobionym z gęstego jogurtu greckiego i kawałkami orzechów.
Niech ten przepis zainspiruje cię do zrobienia aromatycznego wypieku na podwieczorek dla dorosłych smakoszy i dziecięcych łasuchów. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?