Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Mońki. Już w szkole prowadzą biznes

Julia Szypulska [email protected]
Uczniowska firma zadebiutowała na Święcie Wsi w Rybakach
Uczniowska firma zadebiutowała na Święcie Wsi w Rybakach ZSOiT w Mońkach
Mońki. Umieją ugotować bigos dla 1000 osób i pyszne potrawy regionalne. Szkoda nie wykorzystać takiego talentu, dlatego powstała pierwsza w mieście szkolna firma cateringowa

Działa ona w ramach nowo powstałego Centrum Kształcenia Ustawicznego przy Zespole Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Mońkach. Dział ekonomiczny zajął się rejestracją firmy i uzyskaniem niezbędnych pozwoleń w sanepidzie. Z kolei produkcja to zadanie działu gastronomicznego, a sprzedaż - handlowego.

Debiut, i to udany, uczniowie mają już za sobą. Zaprezentowali swoje umiejętności podczas niedawnego Święta Wsi w Rybakach.

- Pierwszy raz uczestniczyłam w takim przedsięwzięciu. Największa satysfakcja to zadowolony klient - powiedziała Wioletta Szypulska, jedna z uczennic.

Uczestnicy imprezy mogli kupić bigos ugotowany według specjalnej receptury aż dla tysiąca osób i regionalne przysmaki. Skąd taki pomysł?

- Od samego początku naszym założeniem było stworzenie warunków do nauki jak najbardziej przypominających normalnie funkcjonującą firmę - mówi Joanna Kotuk, kierownik ds. kształcenia praktycznego w ZSOiZ w Mońkach. - Nie ukrywam, że to również promocja naszej szkoły. Cały czas się uczymy, a najbardziej cieszy zaangażowanie naszych uczniów.

Chodziło o to, by w przedsięwzięciu udział wzięło jak najwięcej osób. Swój wkład mieli nawet uczniowie mechaniaka. Na zajęciach praktycznych sami zaprojektowali i wykonali konstrukcję grilla.

- Na zajęciach z projektowania mieliśmy kilka pomysłów. Dla nas to była ciekawa zabawa, choć wiedzieliśmy, że tworzymy produkt, który będzie naszą wizytówką. Wszystko musiało być dopięte na ostatni guzik - zapewnia Marcin Wasilewski, jeden z autorów konstrukcji.

Na razie uczniowska firma obsługuje imprezy szkolne, ale w przyszłości będzie oferować swoje usługi także na zewnątrz. Trzeba jednak jeszcze doposażyć pracownię gastronomiczną i dodatkowo przeszkolić nauczycieli.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny