MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Moja koleżanka piecze zdrowe kotleciki z cukinii. Z trudem uwierzysz, jak łatwo je zrobić. Oto najlepsze danie pieczone w piekarniku

Anna Daniluk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Szukasz pomysłu na lekkie, zdrowe i sezonowe danie z cukinią? Wypróbuj przepis na kotleciki z cukinii i ziemniaków. Podpatrzyłam je u mojej koleżanki i były strzałem w dziesiątkę. Smakują jak pasztet z cukinii, ale przez podzielenie na porcje są bardziej poręczne. To idealne danie na bazie warzyw na fit obiad na upalne dni.

W skrócie:

Kotlety z cukinii w panierce to pomysł na chrupiący przysmak z sezonowych warzyw. Gotowe danie możesz podawać z surówką z młodej kapusty, kaszą jaglaną lub zapakować do chlebka pita. Kotleciki z cukinii możesz dopasować do swoich upodobań smakowych. Proponuję klasyczny zestaw przypraw i ziół, czyli natkę pietruszki, koperek i zioła prowansalskie. Zamiast czarnego pieprzu możesz skorzystać z aromatycznego pieprzu ziołowego. Wybieraj ten, który najbardziej ci smakuje, gdyż różni producenci stosują własny dobór składników na tę przyprawę. Zachęcam do podawania kotlecików z cukinii z domowym sosem czosnkowym lub dobrze znanym sosem tzatziki.

W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania kotlecików z cukinii

Dzięki upieczeniu w piekarniku uzyskasz niezbyt tłuste i zdrowe kotleciki z cukinii.
Dzięki upieczeniu w piekarniku uzyskasz niezbyt tłuste i zdrowe kotleciki z cukinii. Anna Daniluk

Kotleciki z cukinii – prosty przepis na lekki obiad

Liczba porcji: na 10-12 sztuk.

Czas przygotowania: 1 godzina (w tym 30 minut pieczenia).

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 cukinia,

  • 1 cebula,

  • 1/4 selera,

  • 2 ziemniaki,

  • 2 średnie jajka,

  • 20 g skrobi ziemniaczanej,

  • 100 g bułki tartej,

  • 1 łyżka suszonej natki pietruszki,

  • 1 łyżka suszonego koperku,

  • 1 łyżka ziół prowansalskich,

  • 1 płaska łyżka soli,

  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu,

  • 30 ml oleju do posmarowania.

Jak zrobić kotleciki z cukinii?

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie warzywa zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub przy pomocy robota kuchennego.

  2. Przełóż je do miski, jeśli korzystałeś z maszyny. Równomiernie zasyp je solą.

  3. Warzywa odstaw na 10 minut, aby puściły wodę.

  4. Po tym czasie dokładnie odciśnij warzywa z nadmiaru płynu i włóż do miski.

  5. Dodaj jajka, skrobię ziemniaczaną, 50 g bułki tartej, pieprz, natkę pietruszki, koperek i zioła prowansalskie.

  6. Masę dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.

  7. Piekarnik nastaw na 200 stopni Celsjusza z funkcją termoobiegu.

  8. Łyżką nabieraj porcję masy na kotleciki z cukinii i formuj owalne kotlety.

  9. Każdego kotlecika obtaczaj w bułce tartej i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  10. Przed pieczeniem posmaruj je po wierzchu olejem rzepakowym.

  11. Przygotowane kotleciki z cukinii wstaw do rozgrzanego piekarnika na środkową półkę piekarnika.

  12. Domowe kotleciki z cukinii piecz przez 20-30 minut, aż będą rumiane i chrupiące.

  13. Gotowe kotlety cukiniowe wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

  14. Przed podaniem posyp je posiekaną natką pietruszki.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny