W skrócie:
Kotlety z cukinii w panierce to pomysł na chrupiący przysmak z sezonowych warzyw. Gotowe danie możesz podawać z surówką z młodej kapusty, kaszą jaglaną lub zapakować do chlebka pita. Kotleciki z cukinii możesz dopasować do swoich upodobań smakowych. Proponuję klasyczny zestaw przypraw i ziół, czyli natkę pietruszki, koperek i zioła prowansalskie. Zamiast czarnego pieprzu możesz skorzystać z aromatycznego pieprzu ziołowego. Wybieraj ten, który najbardziej ci smakuje, gdyż różni producenci stosują własny dobór składników na tę przyprawę. Zachęcam do podawania kotlecików z cukinii z domowym sosem czosnkowym lub dobrze znanym sosem tzatziki.
W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania kotlecików z cukinii
Kotleciki z cukinii – prosty przepis na lekki obiad
Liczba porcji: na 10-12 sztuk.
Czas przygotowania: 1 godzina (w tym 30 minut pieczenia).
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
1 cukinia,
1 cebula,
1/4 selera,
2 ziemniaki,
2 średnie jajka,
20 g skrobi ziemniaczanej,
100 g bułki tartej,
1 łyżka suszonej natki pietruszki,
1 łyżka suszonego koperku,
1 łyżka ziół prowansalskich,
1 płaska łyżka soli,
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu,
30 ml oleju do posmarowania.
Jak zrobić kotleciki z cukinii?
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub przy pomocy robota kuchennego.
Przełóż je do miski, jeśli korzystałeś z maszyny. Równomiernie zasyp je solą.
Warzywa odstaw na 10 minut, aby puściły wodę.
Po tym czasie dokładnie odciśnij warzywa z nadmiaru płynu i włóż do miski.
Dodaj jajka, skrobię ziemniaczaną, 50 g bułki tartej, pieprz, natkę pietruszki, koperek i zioła prowansalskie.
Masę dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
Piekarnik nastaw na 200 stopni Celsjusza z funkcją termoobiegu.
Łyżką nabieraj porcję masy na kotleciki z cukinii i formuj owalne kotlety.
Każdego kotlecika obtaczaj w bułce tartej i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem posmaruj je po wierzchu olejem rzepakowym.
Przygotowane kotleciki z cukinii wstaw do rozgrzanego piekarnika na środkową półkę piekarnika.
Domowe kotleciki z cukinii piecz przez 20-30 minut, aż będą rumiane i chrupiące.
Gotowe kotlety cukiniowe wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
Przed podaniem posyp je posiekaną natką pietruszki.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?