Spis treści
Nutella to pyszny czekoladowo-orzechowy krem, którego początki sięgają 1964 roku.
- Pierwsza wersja kremu Nutella powstała jako pomysłowe rozwiązanie poważnego problemu, jakim były trudności z zaopatrzeniem w kakao po II wojnie światowej. Pietro Ferrero, cukiernik z Piemontu we Włoszech, wpadł na genialny pomysł - stworzył słodką pastę z orzechów laskowych i cukru, dodając do nich odrobinę trudno dostępnego wówczas kakao. Tak narodził się przodek kremu Nutella- czytamy na oficjalnej stronie kremu Nutella nutella.com.
Początkowo sprzedawano słodką pastę uformowaną w bloki, które kroiło się w plastry na kanapkę. Po jakimś czasie opracowano przepis na krem.
Obecną formę Nutella zawdzięcza Michelowi Ferrero, synowi Pietra, który udoskonalił recepturę i stworzył pierwszy na świecie słoik kremu z orzechów laskowych i kakao o nazwie Nutella.
Zobacz także: przepis na blok czekoladowy.
Mamy dla Ciebie przepis na pyszne ciasto z wykorzystaniem tego kakaowo-orzechowego kremu.
Obejrzyj instrukcję krok po kroku, jak przygotować mocno czekoladowe ciasto z Nutellą:
Przepis na ciasto mocno czekoladowe z Nutellą
( czas wykonania: ok. 1 godziny)
Składniki:
- 4 jajka,
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej,
- 250 g margaryny lub masła,
- 3 duże łyżki kakao,
- 5 dużych łyżek Nutelli,
- 1 szklanka cukru,
- 50 ml wody,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka octu,
- pół szklanki posiekanej czekolady lub czekoladowych groszków.
Jak zrobić pyszne czekoladowe ciasto z Nutellą?
- Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
- W garnuszku rozpuść margarynę, kakao, cukier i wodę.
- Gotuj ok 2 min na małym ogniu, cały czas mieszając.
- Zdejmij kakaową mieszankę z ognia, odlej z niej do innego naczynia 12 łyżek, a do reszty dodaj 3 łyżki Nutelli i dokładnie wymieszaj.
- Odstaw do wystygnięcia.
- Oddziel żółtka od białek
- Żółtka wymieszaj z proszkiem do pieczenia i octem
- Białka ubij na sztywną pianę.
- Zmniejsz obroty miksera na najmniejsze i dodaj do ubitych białek żółtka.
- Wlej powoli przestudzoną kakaową mieszankę z Nutellą oraz dodaj mąkę.
- Gdy całość będzie dokładnie wymieszana wsyp kawałki czekolady i wymieszaj już łyżką.
- Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia
- Piecz ok 30 minut.
- Gdy wyjmiesz ciasto z piekarnika przygotuj polewę - przełóż do garnuszka odlaną wcześniej kakaową masę i podgrzej. Gdy będzie już ciepła, zdejmij z ognia i dodaj do niej 2 łyżki Nutelli i wymieszaj.
- Udekoruj polewą jeszcze ciepłe ciasto. Gotowe.
Światowy Dzień Nutelli
Światowy Dzień Nutelli obchodzony jest 5 lutego. Święto to zapoczątkowane zostało w 2007 roku przez amerykańską blogerkę Sarę Rosso, która chciała zainspirować do dzielenia się swoją pasją do tego pysznego kremu w mediach społecznościowych.
Tego dnia miłośnicy Nutelli zamieszczają na Facebooku i na Instagramie pod hashtagiem #WorldNutellaDay posty, zdjęcia i przepisy na dania z Nutellą w roli głównej.
Czas na nowy mikser?
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
- Lekkie i pulchne naleśniki z jabłkami. Takie, jak robiła babcia
- Tradycyjne faworki, które zawsze się udają. Poznaj przepis na chrupiące chrusty
- Ekspresowy piernik dla całej rodziny. Wilgotny i puszysty wypiek na święta
- Tiramisu z nutellą dla prawdziwych łasuchów. Przepis inspirowany znanym włoskim deser
- Marchewkowe muffinki z kremem. Zrobisz je w 15 minut!
- Błyskawiczne ciasteczka z cynamonem. Wystarczą 4 składniki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?