Miód spadziowy – właściwości zdrowotne miodu ze spadzi iglastej i liściastej. Z czego naprawdę powstaje, na co pomaga i jak go stosować?

Wioletta Górecka
Miód to znany i ceniony od wielu lat środek stosowany przede wszystkim w okresach spadku odporności i w czasie przeziębienia. Niezwykle wartościowym miodem dla człowieka miód spadziowy, który ze względu na dużą zawartość składników odżywczych i zdrowotnych, nazywany jest „królewskim”.
Miód to znany i ceniony od wielu lat środek stosowany przede wszystkim w okresach spadku odporności i w czasie przeziębienia. Niezwykle wartościowym miodem dla człowieka miód spadziowy, który ze względu na dużą zawartość składników odżywczych i zdrowotnych, nazywany jest „królewskim”. goodween123/123RF
Miód spadziowy to nieco inny rodzaj miodu niż ten nektarowy, ma też specjalne właściwości zdrowotne. Dowiedz się, czym różnią się te miody oraz kiedy warto spożywać miód spadziowy iglasty oraz liściasty. Wyjaśniamy, z czego i jak pozyskiwany jest produkt należący do najdroższych polskich miodów, co zawiera, jakie wykazuje działanie, na co pomaga oraz jak go stosować.

Miód spadziowy – z czego powstaje i czym różni się od nektarowego?

Miód spadziowy nie powstaje z nektaru kwiatów, a jest wydzieliną mszyc i czerwców, zebraną przez pszczoły i zmieszaną z sokami drzew (wypływających wskutek nakłuć przez owady). Owa wydzielina sama w sobie jest dość gęsta i lepka, a pszczoły dodatkowo ją zagęszczają. Spadź pojawia się na drzewach w czystych rejonach, dlatego nie spotyka się jej zbyt często.

W dodatku może nie pojawić się każdego roku – zdarza się, że spadź występuje tylko raz na kilka lat. Ma to niestety bezpośrednie przełożenie na cenę miodu spadziowego (cena za litrowy słoik to 50-80 zł), jednak rekompensują ją jego właściwości.

Inny jest również smak miodu spadziowego: ma wyczuwalny smak czystej żywicy, jest też bardziej aromatyczny niż miody nektarowe. Jest również gęstszy, a jego kolor zależy od drzewa, z jakiego został pobrany. Najczęściej jest zielonkawy lub ciemnożółty, jednak może przybierać barwę brunatną, a nawet czarną. Najczęściej zbiera się go z jodły, a także wierzby, leszczyny czy klonu. 

Miód spadziowy pozyskuje się z dwóch rodzajów spadzi: 

  • liściastej (klon, lipa, wierzba)
  • iglastej (sosna, świerk, modrzew, jodła).

Miód spadziowy liściasty jest jaśniejszy, iglasty – bardzo ciemny, w odcieniu zielonkawy, a nawet czarny.

Sprawdź także:

Miód spadziowy – właściwości i skład

Do najważniejszych zalet miodu spadziowego zalicza się bogactwo składników mineralnych takich jak:

  • wapń,
  • magnez,
  • żelazo,
  • mangan.

Jest też bogatym źródłem antyoksydacyjnych flawonoidów, związków fenelowych oraz witamin: A, K, C, B2, B6 czy PP. Wykazuje przy tym aż 9-krotnie większą zawartość wymienionych cennych składników w porównaniu do miodów nektarowych. W miodzie spadziowym znajduje się też nawet dwa razy więcej aminokwasów i białek niż w miodach nektarowych. Oprócz tego miód spadziowy wykazuje działanie wzmacniające i rozkurczowe, 

Warto wiedzieć także o tym, że poza miodem spadziowym, żaden inny nie zawiera... cyny i srebra! 

Właściwości zdrowotne miodu spadziowego są znane i doceniane na całym świecie. Nowe wytyczne National Institute for Health and Care Excellence (NICE) oraz Public Health England (PHE) mówią: przy leczeniu kaszlu sięgnij najpierw po miód spadziowy, dopiero potem po antybiotyki!

Miód spadziowy to jeden z najskuteczniejszych środków na łagodzenie objawów ostrego kaszlu w przebiegu infekcji górnych dróg oddechowych.

Tym samym ten miód jest uznanym środkiem łagodzącym przebieg infekcji i przed sięgnięciem po antybiotyk, warto przeprowadzić nim kurację. Wykazuje bowiem silne działanie bakteriobójcze i niszczące drobnoustroje. 

W przebiegu ostrego kaszlu o podłożu wirusowym, miód spadziowy przyniesie ulgę nie tylko dorosłym, ale także dzieciom. Zastosowanie jest bardzo proste: wystarczy wymieszać go z sokiem cytryny!

  • do kubka przegotowanej wody wyciśnij pół cytryny
  • dodaj 1-2 łyżeczki miodu.

Prozdrowotny napój gotowy!

Stosowanie antybiotyków w przebiegu chorób o podłożu bakteryjnym powinno być przeprowadzane wyłącznie w stanie absolutnej konieczności. Bakterie rozwijają swoją odporność na antybiotyki szybciej, niż możliwa jest zmiana ich składu. Im więcej antybiotyków się używa, tym mniejsza ich skuteczność. 

W przypadku przeziębienia i innych chorób dróg oddechowych, warto przetestować więc naturalną, skuteczną metodę łagodzenia objawów. W okresie wzmożonej zachorowalności również warto stosować miód spadziowy jako suplement diety wzmacniający odporność. 

Kaszel to jeden z podstawowych i najbardziej uciążliwych objawów infekcji górnych dróg oddechowych. Zanim udamy się do lekarza, warto zastosować sprawdzone domowe metody na kaszel, które były wykorzystywane już przez naszych dziadków. Niemal każdy z nas w swojej kuchni ma produkty, które rozrzedzają wydzielinę i udrażniają drogi oddechowe. Przy czym warto podkreślić, że wyróżnia się dwa podstawowe typy kaszlu – mokry i suchy. Pierwszemu z nich towarzyszy wykrztuszanie plwociny, co przynosi znaczącą ulgę. Natomiast kaszlowi suchemu nie towarzyszy wydzielina, a każde kasłanie skutkuje jeszcze większym bólem i podrażnieniem gardła. Sprawdź, 10 skutecznych sposobów na kaszel!

10 naturalnych i skutecznych sposobów na kaszel suchy i mokry

Miód spadziowy – zastosowanie

Miodu spadziowego można używać dokładnie w ten sam sposób, co zwykłego - jako dodatku do dań i napojów. Trzeba pamiętać jednak o tym, że wysoka temperatura niszczy zdrowotne właściwości miodu, dlatego nie należy dodawać go do gorących potraw.

Miód w tej wersji ma jednak szersze zastosowanie - nie tylko w kuchni! To znakomity preparat wzmacniający i łagodzący. Sprawdza się doskonale przede wszystkim jako środek: 

  • przeciwzapalny i antyseptyczny (na skórę)
  • wykrztuśny
  • wzmacniający i witalizujący (na przykład przy anemii i nowotworach)
  • przeciwreumatyczny
  • wzmacniający serce i układ krążenia
  • łagodzący przy problemach trawiennych i z układem pokarmowym (schorzenia wątroby, trzustki)
  • wspomagający przy problemach z układem moczowym i kamicy nerkowej
  • przyspieszający gojenie ran, odmrożeń i oparzeń
  • wzmacniający w okresie rekonwalescencji i po antybiotykoterapii. 

Z powodzeniem wykorzystuje się go także wspomagająco w stanach zaburzeń nerwicowych – ma korzystny wpływ na równowagę układu nerwowego. Spożywanie miodu spadziowego zaleca się także osobom z zatruciami pokarmowymi czy spowodowanymi stosowaniem silnych leków.

Reasumując więc: miód spadziowy nie bez powodu nazywany jest królewskim miodem. Posiadanie słoiczka tego drogocennego płynu może okazać się zbawienne w wielu sytuacjach i zastąpić szereg suplementów diety i chemicznych środków (stosowanych np. przy gojeniu ran).

Przeczytaj również:

Kto powinien spożywać miód spadziowy? Dawkowanie

Spożywanie miodu spadziowego jest zalecane nie tylko w przypadku występowania wyżej wymienionych dolegliwości. Warto stosować go także przy kłopotach z nadciśnieniem. Miód spadziowy iglasty ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, dlatego często stosuje się go także zewnętrznie na rany, ropnie i liszaje. 

Osobom dorosłym zaleca się spożywanie do 10 łyżeczek dziennie, dzieciom (powyżej 1 roku życia) – do 5. Można traktować go jak słodką przekąskę lub naturalny (mniej kaloryczny niż cukier!) słodzik do napojów i potraw. W 100 g miodu spadziowego iglastego znajduje się ok 340 kcal. Dla porównania – w 100 g cukru tych kalorii jest ok. 386. 1 łyżeczka miodu to ok. 12 g.

Warto przeczytać:

Miód spadziowy – przeciwwskazania

Choć miód spadziowy można uznać za doskonały, naturalny środek na wiele dolegliwości i zasadniczo nie posiada wyraźnych przeciwwskazań do stosowania, to niektórzy powinni zachować szczególną ostrożność przy jego spożywaniu, a także przy sięganiu po inne produkty pszczele. Są to osoby:

  • uczulone na miód
  • z nietolerancją fruktozy
  • chorujące na cukrzycę
  • ze skłonnościami do tycia
  • z nadwrażliwym układem pokarmowym
  • poniżej 1. roku życia. 
Pszczoły cenimy za pyszny i zdrowy miód, który produkują z nektaru kwiatowego. Jednocześnie wytwarzają też szereg produktów o cennych właściwościach odżywczych i leczniczych. Sprawdź, czym tak naprawdę są poszczególne produkty pszczele i jakie mają właściwości!

Apiterapia – na czym polega? Poznaj właściwości zdrowotne pr...

ZOBACZ: Jak powstaje miód pszczeli i jakie są jego najpopularniejsze rodzaje?

Wideo

Materiał oryginalny: Miód spadziowy – właściwości zdrowotne miodu ze spadzi iglastej i liściastej. Z czego naprawdę powstaje, na co pomaga i jak go stosować? - Strona Zdrowia

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

W
Wiesław Paleta
https://epasieka.pl/5-najepszych-miodow,24,6

Bardzo polecam każdemu kto się interesuje miodami.

Pozdrawiam każdego konsumenta miodu. Wiesio
Dodaj ogłoszenie