Miły Burgery. Amerykański smak w najlepszym stylu

Redakcja
"Miły” Burgery mieści się przy ul. Wesołej 16 w Białymstoku.
"Miły” Burgery mieści się przy ul. Wesołej 16 w Białymstoku.
To miejsce dla tych, którzy chcą dobrze zjeść. Oprócz burgerów szef kuchni serwuje m.in. steki, żeberka i tortille.

Kto wierzy, że amerykańskie jedzenie jest smaczne i zdrowe, powinien odwiedzić "Miły" Burgery. Warto też tu zajść, jeżeli jesteśmy niedowiarkami. Szef kuchni Dawid udowadnia każdego dnia, że amerykańskie jedzenie wcale nie musi kojarzyć się z niezdrowymi fast foodami. Serwuje świeże, smaczne potrawy. I co najważniejsze - w przystępnych cenach.

===W dzisiejszej ofercie na sweetdeal.pl/bialystok: 8 zł zamiast 16 zł za prawdziwego, amerykańskiego burgera wołowego z frytkami i surówką colesław w Restauracji MIŁY BURGERY===

"Miły" Burgery mieści się przy ul. Wesołej 16 w Białymstoku. To przestronny lokal, urządzony - a jakże - w amerykańskim stylu. Na środku wysokie stoliki z barowymi krzesłami wokół, można też wybrać wygodne kanapy ustawione pod ścianami.

A na ścianach - oczywiście to, co kojarzy się z Ameryką: wielkie zdjęcie oldskulowy chevroleta oraz... białostocka drużyna futbolu amerykańskiego w akcji. - Zawodnicy zgodzili się na specjalną sesję zdjęciową - mówi Zbyszek Lenkiewicz, współwłaściciel restauracji.

Nie było problemów z namówieniem ich, bo pan Dawid kilka lat temu grał razem z nimi. I to właśnie oni są pierwszymi i najbardziej wiernymi klientami "Miłego". - Koledzy podkradali mi kanapki na treningach - uśmiecha się pan Dawid. - Potem zamawiali te kanapki na mecze wyjazdowe. W końcu przyszedł czas na otworzenie własnego lokalu. - Oczywiście z burgerami. Bo to nasza pasja - zapewniają właściciele.

W "Miłym" każdy amator dobrego, sycącego jedzenia znajdzie coś dla siebie. Podstawą burgerów jest tu oczywiście dobra wołowina. Do tego skarmelizowany boczek, ser, sos, sałata i inne warzywa. Rozmiar - każdy może wybrać sam, bo w lokalu jest aż pięć propozycji wielkości porcji. Tak chcieli klienci.

Oprócz burgerów są tu kanapki po brzegi wypełnione wołowiną - dokładnie takie, jakie pan Dawid przyrządzał kiedyś kolegom-futbolistom. Oprócz tego tortille - ale zawijane "po amerykańsku", w kształt kwadratu. No i steki. Największa porcja waży pół kilo. Specjalnością szefa kuchni są też żeberka. Jak zapewnia, takich nie zjemy nigdzie indziej w Białymstoku. Pieczone przez osiem godzin metodą low and slow w specjalnej glazurze. Rozpływają się w ustach.

Tajemnicą dobrego smaku są oczywiście receptury, ale też jakość produktów, z których przyrządzane są potrawy.

- Bardzo dokładnie wybieramy wszystkie produkty - zapewniają właściciele. - A zakupy robimy 30 dni w miesiącu. Wszystko musi być świeże.

Szef kuchni poleca

Zupa krem z białych warzyw z łososiem w towarzystwie koperkowego pesto i suszonych pomidorów

Składniki

  • 1 kg kalafiora
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 l bulionu drobiowego
  • kolendra mielona
  • sól, pieprz, chilli, rozmaryn, tymianek
  • śmietanka 30 proc.
  • filet z łososia
  • suszone pomidory
  • 1 pomarańcza
  • pestki słonecznika łuskane
  • nać koperku
  • olej

Sposób przyrządzenia
Obieramy ziemniaki i oczyszczamy kalafior. Ziemniaki kroimy w kostkę, a kalafior dzielimy na różyczki. Wrzucamy warzywa do garnka i zalewamy bulionem drobiowym. Dodajemy mieloną kolendrę. Gotujemy do miękkości. Miksujemy warzywa, dodając śmietankę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz chilli. Łososia filetujemy, usuwamy skórę i ości, doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem oraz rozmarynem. Na filet z łososia kładziemy obraną, pokrojoną w półplastry pomarańczę. Pieczemy przez 15 min w temperaturze 160 stopni C. Pestki słonecznika prażymy na patelni, dodajemy koperek oraz olej i blendujemy. Solimy do smaku. Podajemy krem z płatkami łososia, suszonymi pomidorami oraz polewamy koperkowym pesto.

Smacznego!

Słodkie okazje z wysokimi rabatami

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie