Książkę kulinarną otrzymuje dziś Natalia Kaźmierczyk z Zielonej Góry, która przysłała nam wszystkie dziś publikowane przepisy. Dziękujemy i życzymy wszystkim Czytelnikom smacznego, bo wiemy, że korzystają z tych podpowiedzi - dzwonią i dzielą się swoimi wrażeniami smakowymi.
Pochwalcie się swoimi pomysłami na dobre dania. Wszystkie listy zbieramy, bo chcemy wydać książkę kulinarną Czytelników. Może umiecie upiec domowy chleb, zrobić swojską kiełbasę, kaszankę, a może Wasze ogórki małosolne nie mają sobie równych... Czekamy.
KETCHUP Z CZARNEJ PORZECZKI
Składniki: 1 kg czarnej porzeczki, 0,5 kg cukru, 0,5 szklanki octu winnego, 1 łyżeczka zmielonych goździków, 0,5 łyżeczki pieprzu, 0,5 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki cynamonu, 0,5 łyżki otartej skórki z cytryny, 1 kg czarnej porzeczki.
Wykonanie: zagotować na małym ogniu ocet. cukier i obrane i umyte porzeczki. Po około 15 min. dodać przyprawy. Wszystko gotować jeszcze przez ok. 5 min. Gorący ketchup wlewać do słoiczków. Słoiki pasteryzować ok. 10-15 min.
SAŁATKA PYCHOTKA
Składniki: puszka groszku, puszka kukurydzy, 6 ugotowanych na twardo jaj, 4/5 ogórków kiszonych, 3 pory, mały słoik majonezu.
Wykonanie: jaja pokroić w kostkę (troczę większą niż na sałatkę jarzynową), ogórki pokroić w kostkę, umyte pory pokroić w jak najcieńsze talarki, połączyć ze sobą wszystkie składniki. W innej wersji do wszystkich w/w składników dodać 1 woreczek ugotowanego na sypko ryżu, zwiększając ilość majonezu. Można też zamiast większej ilości majonezu dodać niewielką ilość przecieru pomidorowego. Obie sałatki posolić i doprawić pieprzem według uznania.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?