Inspektorzy badali jakość oraz oznakowanie mięsa i wyrobów mięsnych nie poddanych obróbce termicznej, w tym głównie wołowiny.
Nieprawidłowości stwierdzono w sześciu placówkach. Dotyczyły one:
- Niewłaściwej jakości handlowej i zafałszowania produktów mięsnych - w trzech placówkach,
- Nieprawidłowości w oznakowaniu - w czterech placówkach,
- Oferowania do sprzedaży produktu mięsnego po upływie terminu przydatności do spożycia - w jednej placówce.
Kary za mięso
W wyniku badań zakwestionowano pięć partii mięsa:
- mielonkę indyczą - z uwagi na obecność kurczaka i wieprzowiny,
- mięso mielone wołowe - niezgodne z deklaracją producenta podaną na opakowaniu,
- mięso mielone z łopatki wieprzowej - z uwagi na stwierdzoną obecność białek mięsa wołowego oraz obecność DNA pochodzącego od wołowiny,
- mięso garmażeryjne wieprzowo-wołowe - o niewłaściwym składzie,
- ćwiartki z kurczaka, z uwagi na liczne zanieczyszczenia w postaci pozostałości podrobów i krwistych plam.
Na dwie placówki nałożono kary pieniężne. Inspektorzy złożyli również zawiadomienie o wykrytych nieprawidłowościach do Wojewódzkich Inspektoratów Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych.
Czytaj e-wydanie »Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?