- To Grecy jako pierwsi wypiekali czysty placek i polewali go oliwą - opowiada pan Marcin, właściciel pizzerii Piu’di Pizza w Białymstoku. - Takie placki wypiekano dużo później na kamieniu w Neapolu. Również polewano je oliwą i posypywano świeżym rozmarynem. Dopiero pod koniec XIX wieku, kiedy do Neapolu przybyła królowa Małgorzata, podano jej placek z sosem pomidorowym i mozzarelą. Tak jej posmakował, że od jej imienia został nazwany pizzą margheritą.
Czy PIZZA jest zdrowa? Fakty i mity o potrawie, którą pokochał świat
Międzynarodowy Dzień Pizzy 2020 - 9 lutego. Co to za święto? Dlaczego je wymyślono?
Od tamtego czasu pizza przestała być daniem, które spożywały głównie osoby ubogie i stopniowo zdobywała popularność na całym świecie.
Stało się tak, bo pizza jest daniem smacznym, łatwym i szybkim w przygotowaniu. Jednak w każdym kraju serwuje się ją nieco inaczej. Zdarza się też tak, że ma ona niewiele wspólnego z pizzą podawaną we Włoszech.
Czytaj też: Dziś Międzynarodowy Dzień Pizzy. Najpopularniejsza capricciosa, ulubiony dodatek - pieczarki
- Kiedy parę lat temu przyjechałem do Białegostoku, brakowało mi prawdziwej włoskiej pizzy. Dlatego postanowiłem otworzyć lokal, w którym można taką zjeść. Żeby móc ją podawać, szkoliłem się na pizzermana u Włochów. Swoją wiedzą podzieliłem się z moim zespołem i tak od pół roku serwujemy naszym gościom włoską pizzę - mówi pan Marcin.
TOP najczęściej zamawianych pizz. Dzisiaj obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy
Międzynarodowy Dzień Pizzy 2020 - 9 lutego. Jak obchodzimy Dzień Pizzy? [09.02.2020]
Jaka jest więc prawdziwa włoska pizza, którą można zjeść również w Piu’di Pizza?
- Wszystkie składniki, których używamy do przygotowania pizzy, pochodzą z Włoch. Poza tym, na każdym placku są maksymalnie cztery składniki. Dzięki temu można doskonale poczuć smak każdego z nich - podkreśla pan Marcin.
A co z ketchupem i sosem czosnkowym, którymi bardzo często polewamy pizzę?
- Włosi na spód pizzy używają wyłącznie sosu pomidorowego. My również. Chyba, że goście o niego poproszą, wtedy podajemy im go w miseczce. Zamiast sosów polecamy oliwę, która znajduje się na każdym stoliku. Dlaczego warto zrezygnować z sosu? Ponieważ zalanie nim pizzy sprawia, że tracimy jej prawdziwy smak. Poza tym, pomidory z racji na swoją kwasowość, nie komponują się z każdym składnikiem. Dlatego, aby uniknąć zgrzytów smakowych, w menu występuje tzw. pizza bianca, na spodzie której jest mozzarella.
Zobacz też: 23 04 2019 Pizza neapolitańska w Białymstoku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?