W skrócie
„MasterChef Junior” - rywalizacja młodych kucharzy. Jakie nagrody?
„MasterChef Junior” to program nawiązujący do „dorosłej” odsłony popularnego, kulinarnego show. Schemat konkurencji i sposób eliminowania kolejnych uczestników jest podobny. Jednak w odróżnieniu od wersji dla osób pełnoletnich, dziecięca odsłona stawia na zabawę, dowartościowywanie dzieci, a jury z uśmiechem przymyka oko na niedociągnięcia warsztatowe, doceniając kreatywne pomysły. Nie zapominajmy, że Michel Moran i Ania Starmach zawsze służyli pomocą, gdy młody kucharz czuł się przytłoczony daną konkurencją.
Zwycięzca programu, poza tytułem i statuetką MasterChefa Juniora, otrzyma czek w wysokości 15 tysięcy zł oraz 30 tysięcy złotych od sponsora programu. Do tego zwycięzcy mogą się pochwalić publikacją książki z ich przepisami z programu.
Gotuj smacznie i zdrowo!
„MasterChef Junior 7” - finał 15 maja 2022
7. edycja programu ruszyła 6 marca na antenie TVN-u i w playerze. W kuchni MasterChefa Juniora pojawiło się 17 najlepszych młodych kucharzy w Polsce, którzy przez kolejne 10 tygodni rywalizowali o nagrodę pieniężną i tytuł siódmego polskiego MasterChefa Juniora. W finale 2022 zmierzyły się Hela Kłobucka, Ewa Ziemiańska i Wiktoria Chmielewska. Główną nagrodę i tytuł zdobyła pierwsza z nich.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć galerię zwycięzców programu „MasterChefa Junior”
Kim są zwycięzcy programu „MasterChef Junior”?
7. edycja programu „MasterChef Junior” - Hela Kłobucka
Ela Kłobucka ma 11 lat i pochodzi z Poznania. Podczas finału przyznała, że zdobycie tytułu MasterChefa to spełnienie jej marzeń. Na jej Instagramie możemy przeczytać, że Hela jest podróżniczką z misją, ekolożką z wyboru, malarką po lekcjach, aktorką z pasji i złotą rączką w razie potrzeby.
6. edycja programu „MasterChef Junior” - Jagoda Łaganowska
Uczestniczka pochodząca z Sosnowca w momencie wygranej miała 12 lat. Jagoda zachwyciła jurorów wyjątkowymi daniami. Na przystawkę podała przegrzebki z salsą z awokado, ogórka i soku z limonki oraz purée marchewkowe z dodatkiem imbiru. Jako danie główne zaserwowała stek wołowy ze szparagami i sosem z czerwonego wina z purée marchewkowym. Na deser zrobiła minibezę (Pavlova) z owocami i lodami malinowymi. Laureatka marzyła, aby w dalszej przyszłości otworzyć własną kawiarnię lub cukiernię.
5. edycja „MasterChef Junior” – Gaja Suchocka
Najmłodsza zwyciężczyni programu - miała wtedy zaledwie 9 lat. Pochodząca z Sanoka Gaja Suchocka podbiła podniebienia jurorów wyrafinowanym połączeniem smaków. Kolejno serwowała jako przystawkę ceviche z łososia doprawione chili w jadalnych miseczkach z sera. Następnie jako danie główne podała polędwiczkę wieprzową z rozmarynem i miechunką. Przy deserze też wyzwoliła swoją wyobraźnię, robiąc przekładańca bezowego, czyli bezę z lemon curdem i świeżymi owocami. Marzeniem Gai było prowadzenie warsztatów kulinarnych.
4. edycja „MasterChef Junior” – Paulina Foremny
Uczestniczka w chwili zwycięstwa miała 11 lat. Wrocławianka wygrała program w 2019 roku, pokonując w finale 12-letniego Jakuba Nowaka z Gdyni oraz 13-letniego Aleksandra Multana z Rudy. Dania, które przyniosły Paulinie sukces, to carpaccio z gruszki, stek wołowy oraz lody i babeczki ze szpinakiem.
3. edycja „MasterChef Junior” – Bartek Kwiecień
Jak dotąd Bartek Kwiecień z Olsztyna jest jedynym chłopcem, który wygrał program „MasterChef Junior” w Polsce. Miał wówczas 11 lat. W finale programu zaserwował dwie przystawki: balon z mozzarelli na sałatce z rukoli i prażonych orzeszków pinii z kozim serem, polędwica z sarny z pieczonymi ziemniakami i coulis malinowym. Daniem głównym były stek z tuńczyka z purée ze skorzonery, ze szparagami i pesto kolendrowym oraz polędwiczka wieprzowa z purée ziemniaczanym z sosem szafranowo-kurkowym. Jako deser natomiast podał lody czekoladowe z pianką wiśniową sosem karmelowym, kruszonką i owocami w azocie.
2. edycja „MasterChef Junior” - Julia Cymbaluk
Julka Cymbaluk wygrała program „MasterChef Junior” w 2017 roku. Wrocławianka miała wtedy 9 lat. Ostatnio Julka wydała e-booka „SmaczneGo. Lunchboxy dla małych i dużych”, wypełnionego kulinarnymi inspiracjami, przepisami i cennymi wskazówkami. Poza tym prowadzi warsztaty i pokazy kulinarne.
Akcesoria kuchenne pomocne w każdej kuchni!
1. edycja „MasterChef Junior” - Natalia Paździor
Zwyciężczyni w chwili wygranej miała 12 lat. Pochodząca ze Zbludowic koło Buska-Zdroju. Natalia prowadzi też popularne konto na TikToku, które obserwuje przeszło 346 tysięcy osób. Aktualnie kulinaria odeszły w cień i pochłonęła ją nauka.
Zobacz ulubione filmy i seriale w nowej jakości!
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?