Ocenie jakości, w zakresie cech fizyko-chemicznych i organoleptycznych, poddano 22 partie towarów. Wady jakościowe stwierdzono w 4 partiach (18%) artykułów spożywczych.
Były to:
• papryka konserwowa, którą zakwestionowano z uwagi na niewłaściwe cechy organoleptyczne.
W próbkach znajdowały się uszkodzone pojedyncze kawałki o powierzchni lekko pomarszczonej. W jednej próbce stwierdzono odcinek ze zmianami chorobowymi pochodzenia fizjologicznego oraz kawałek z pozostałością komory nasiennej, w innej próbce znajdował się kawałek papryki ze zmianami pochodzenia enzymatycznego. Jedna próbka posiadała zaniżoną masę papryki po oddzieleniu zalewy - 39g a powinno być od 45g,
• miód wielokwiatowy, w którym stwierdzono niższą liczbę diastazową (4,1; 4,3; 4,1 - według wymagań nie mniej niż 8), wyższą zawartość sacharozy (8,3; 8,6; 8,2 g/100g - zgodnie z charakterystyką nie więcej niż 5 g/100g) oraz niewłaściwe cechy organoleptyczne –smak lekko mdły, landrynkowy, mało charakterystyczny dla miodu wielokwiatowego,
• kiełbasa żywiecka – badania wykazały wyższą zawartość wody (według badań 74,4; 73,2; 74,1; 73,6; 74,8, powinno być nie więcej niż 70% ) oraz niewłaściwe cechy organoleptyczne - obecność ścięgien i chrząstek,
• masło ekstra, zakwestionowane z uwagi na obecność steroli pochodzenia roślinnego takich jak: B-sitosterol-l33,26mg/100g, Stigmasterol-l6,82mg/100g, Campasterol-10,49mg/100g.
Wykorzystując ustalenia z kontroli Wojewódzki Inspektorat Inspekcji Handlowej
w Białymstoku:
• wystąpił do producentów artykułów żywnościowych niewłaściwej jakości
z wnioskiem o ustalenie przyczyn stwierdzonych wad i podjęcie działań korygujących, w celu poprawy jakości produkowanych wyrobów,
• poinformował właściwe terenowo Inspektoraty Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych o stwierdzonych uchybieniach.
Na podstawie wyników z przeprowadzonych kontroli należy stwierdzić, iż nastąpiła poprawa w zakresie jakości produktów. W II kwartale 2008r zakwestionowano 27% produktów, aktualnie 18%.
W dwóch produktach ( maśle ekstra i papryce konserwowej), kwestionowanych podczas poprzednich kontroli, ponownie stwierdzono niewłaściwą jakość.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?