MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Lubisz gotować? Ale czy robisz to ekologicznie? Sprawdzamy, jak być energooszczędnym i bardziej ekologicznym kucharzem we własnym domu

Justyna Madan
Justyna Madan
Jeśli lubisz gotować, a przy okazji chcesz zadbać o planetę i zużywać mniej prądu - nasze wskazówki mogą Ci w tym pomóc. Bądź ekologicznym i energooszczędnym kucharzem we własnej kuchni.
Jeśli lubisz gotować, a przy okazji chcesz zadbać o planetę i zużywać mniej prądu - nasze wskazówki mogą Ci w tym pomóc. Bądź ekologicznym i energooszczędnym kucharzem we własnej kuchni. Unsplash.com
Bycie eko w kuchni to nie tylko dbanie o odpowiednie składniki i niemarnowanie produktów, ale również odpowiednie zużycie energii. Całkiem spora część energii, którą zużywamy, pochodzi z kuchni. A wszystko przez to, w jaki sposób korzystamy z piekarników elektrycznych, płyt kuchennych i wszelkich urządzeń elektrycznych pomagających nam gotować. Podpowiadamy, co zrobić, żeby być bardziej ekologicznym i energooszczędnym kucharzem.

Dbasz o to, żeby w kuchni nic się nie zmarnowało, czytasz etykiety, sprawdzasz daty, wykorzystujesz nawet puste słoiki i butelki, aby nie wylądowały w koszu na śmieci? To świetnie, im mniej odpadów produkujemy, tym lepiej dla naszej planety. Na tym ekologia w kuchni się jednak nie kończy. Są pewne czynności i rzeczy, które pozwolą nie tylko wzmocnić życie w myśl zasady zero waste, ale również przy okazji oszczędzić co nieco na rachunkach za prąd. To prostsze niż się wydaje. Podpowiadamy, od czego zacząć.

Zmień nawyki w kuchni, oszczędzisz prąd i pieniądze

Podglądaj z głową
Za każdym razem, gdy otwierasz drzwi piekarnika, temperatura wewnątrz może zostać obniżona nawet o jedną czwartą, w związku z tym piekarnik musi pracować ciężej, aby powrócić do zaprogramowanej temperatury pieczenia. Podmuch chłodniejszego powietrza może również zaszkodzić niektórym potrawom, wpłynąć na wzrost ciast i innych wypieków.

Przede wszystkim piekarnik ma szybę nie bez powodu, dlatego warto czyścić ją regularnie, aby nic nie stanęło na przeszkodzie w podglądaniu, czy nasze danie piecze się odpowiednio. Do sprzątania można użyć soku z cytryny, skórek pomarańczy lub sody oczyszczonej z octem. Pomocne będzie też używanie szklanych form żaroodpornych, dzięki temu bez otwierania drzwiczek piekarnika zobaczymy, jak wygląda jedzenie.

Palnik ma znaczenie
Zarówno w przypadku kuchenek elektrycznych, jak i gazowych wielkość palnika ma wpływ na zużycie energii. Aby zminimalizować zużycie energii elektrycznej, większe patelnie powinny być umieszczane na większych palnikach, a małe patelnie na mniejszych. Duże naczynia kuchenne nagrzewają się znacznie dłużej na małym palniku, marnując w ten sposób energię. Podobnie gotowanie niewielkiej ilości jedzenia na dużej patelni na dużym palniku powoduje duże straty energii.

Zmniejsz temperaturę
Wiele potraw może być gotowanych lub pieczonych w niższej temperaturze, niż podano w przepisie. Naczynia szklane i ceramiczne znacznie lepiej zatrzymują ciepło niż metalowe, dzięki czemu można obniżyć temperaturę podczas pieczenia zapiekanek lub innych potraw wymagających dłuższego czasu gotowania. W przypadku tych potraw, które wymagają dłuższego gotowania i niewymagane jest, aby wkładać je, dopiero gdy piekarnik się nagrzeje, włóż je do piekarnika, gdy się nagrzewa, aby od razu rozpocząć proces gotowania bez marnowania ciepła. Ponadto 10 minut przed końcem pieczenia wyłącz piekarnik, wciąż będzie wystarczająco gorący, dzięki czemu danie się upiecze, a prąd nie będzie już pobierany.

Gotuj więcej za jednym razem
Zamiast codziennie piec lub gotować małą porcję warzyw, zrób to za jednym razem i w kolejnych dniach tylko je podgrzewaj. Oczywiście, dotyczy to produktów, których smak nie zmieni się podczas podgrzewania i wciąż będą tak samo smaczne. To samo dotyczy makaronu, zup, sosów. Część dodatków można zamrozić na później, a część jeść w kolejnych dniach. Całkowicie rozmrożone potrawy gotują się znacznie krócej. Pamiętaj też, żeby nie wylewać wody po ugotowanym ryżu, może się jeszcze przydać do innych rzeczy.

Zadbaj o patelnie
W przeciwieństwie do kuchenek gazowych, patelnie na palnikach elektrycznych nie nagrzewają się, chyba że mają bezpośredni kontakt z płytą. To ważne, aby używać patelni, które nie są wypaczone ani zaokrąglone. Wysokiej jakości naczynia, cięższe patelnie ceramiczne czy żeliwne nie będą się wypaczać, a przylegając dokładnie do palnika, nie będzie powodować wyłączania się i włączania palnika podczas smażenia.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Seria pożarów Premier reaguje

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Lubisz gotować? Ale czy robisz to ekologicznie? Sprawdzamy, jak być energooszczędnym i bardziej ekologicznym kucharzem we własnym domu - Strefa Agro

Wróć na poranny.pl Kurier Poranny