Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Lodziarnia "U Lodziarzy". Tak powstają naturalne lody w Białymstoku [ZDJĘCIA, WIDEO]

Redakcja
Zajadacie się nimi, a przed okienkami po naturalne lody "U Lodziarzy" Wytwórnia Lodów Polskich ustawiają się kolejki. JAK POWSTAJĄ LODY "U LODZIARZY" W BIAŁYMSTOKU? SPRAWDZILIŚMY TO. ZOBACZ VIDEO

Największa w Polsce sieć franczyzowa „u Lodziarzy” Wytwórnia Lodów Polskich działa zaledwie od 4 lat. Pierwsza lodziarnia powstała w Białymstoku i to ona w 2016 roku wygrała nasz ranking na najlepszą lodziarnię w mieście.

W białostockiej manufakturze, każdego dnia wytwarzanych jest w około 1000 litrów lodów, które trafiają aż do 30 lodziarni na całym Podlasiu. Produkcja lodów to bardzo precyzyjne przedsięwzięcie. Wszystko jest odmierzane z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku. Różnica zaledwie 5 gram może sprawić, że lody smakują inaczej. Pasteryzatory, frezery, szokowniki – to maszyny, dzięki którym powstaje zimny przysmak.

- Lody muszą nabrać swojej konsystencji. Po wylaniu z frezera, szokujemy je w minus 30 stopniach, aby nabrały konsystencji. Zakładamy, że muszą przestać jeszcze 12 godzin w lodówce - tłumaczy Jakub Makal, który zarządza produkcją "U Lodziarzy” w Białymstoku.

Bazą lodów jest śmietana, cukier i mleko w odpowiednich proporcjach.

- Na tym fundamencie powstaje większość smaków. Do najpopularniejszych bez wątpienia należą: śmietanka, truskawka, czekolada i słony karmel. Lodowe specjały powstają z naturalnych produktów zakupywanych u sprawdzonych rolników. To od nich zaopatrujemy się w ser koryciński czy owoce – mówi Krzysztof Kuderewski, franczyzobiorca sieci „u Lodziarzy” i właściciel białostockiej wytwórni .

Tyle smaków
Na każdy tydzień białostocka manufaktura proponuje 15 smaków sprzedawanych w 30 lodziarniach na Podlasiu. Trzy smaki są stałe (śmietanka, truskawka, czekolada), a dwa kolejne zmieniają się każdego dnia. Nie brakuje też nietypowych propozycji, jak pomidory z bazylią, pomarańcza z musztardą, lody grzybowe, czy bez cukru. Jednak prawdziwym hitem w tym roku są smaki Podlasia -smak sękacza, trawy żubrówki czy sera korycińskiego .

- A w okolicach świąt czy innych hucznych wydarzeń powstają smaki, które tworzymy specjalnie na tę okazję. I tak w okolicach Wielkanocy można było spróbować lodów makowych a przy Świętach Bożego Narodzenia lodów o smaku sernika ! Na dzień św. Patryka zaproponowaliśmy klientom lody piwne a z okazji trwającego mundialu proponujemy lody biało-czerwone (śmietanka i truskawka) – dodaje Krzysztof Kuderewski.

TU ZOBACZ TAKŻE: Kultowa "Cechowa" ponownie otwarta! Nowe wnętrze i menu [zdjęcia, wideo]

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na bialystok.naszemiasto.pl Nasze Miasto