Limonki najlepsze na zimę

Agata Pęk
Niemal pięć razy więcej witaminy C zawiera średniej wielkości limonka bez skórki niż cytryna. Owoc ten jest więc nie tylko intensywniejszy w smaku, ale także zdrowszy.
Niemal pięć razy więcej witaminy C zawiera średniej wielkości limonka bez skórki niż cytryna. Owoc ten jest więc nie tylko intensywniejszy w smaku, ale także zdrowszy. Fot. www.sxc.hu
Jesienią i zimą warto sięgnąć po prawdziwą kopalnię witaminy C, jaką jest mało znany jeszcze u nas owoc.

Limonki i cytryny są bardzo do siebie podobne zarówno z wyglądu, jak i składników odżywczych. Nie należy ich jednak mylić. Czym się od siebie różnią i gdzie najczęściej znajdują zastosowanie?

Limonka i cytryna są tak do siebie podobne, że niektórzy mogą mieć problem z ich rozpoznaniem. Nie chodzi tylko o wygląd, ale smak, skład i właściwości odżywcze tych owoców.

Różnice w wyglądzie i smaku

Przede wszystkim limonka jest zielona, a nie żółta, jak cytryna. Jest sporo większa, pod jej zieloną skórką znajduje się miąższ, a w nim liczne pestki. Natomiast charakterystyczną cechą cytryny jest szpiczasta końcówka.

Owoce różnią się też posmakiem kwasowości. Sok z limonki jest znacznie kwaśniejszy od soku z cytryny i posiada bardzo delikatną nutę goryczy. Soki z obu tych owoców różnią się także właściwościami. Limonka w porównaniu z cytryną posiada więcej witaminy C. Jej sok jest więc nie tylko intensywniejszy w smaku, ale także lepszy dla naszego zdrowia.

W kuchni

Sok i skórka tych owoców bardzo często wykorzystywane są jako dodatek do lemoniady, sałatek owocowych i warzywnych, musów, marynat, lodów i mięsa. Natomiast startą skórkę cytryny używa się do farszów, ciast, kremów i deserów. Ponadto służą do przyprawiania ostrych sosów oraz do produkcji marmolady. Jeśli przed smażeniem skropimy ryby morskie sokiem cytrynowym, stracą one silną woń.
Niektórym z nas trudno na przykład wyobrazić sobie herbatę bez soku z cytryny. Taki napój dodaje energii i chroni przed infekcjami górnych i dolnych dróg oddechowych oraz pobudza apetyt. Cytryny oraz limonki, dzięki zawartych w nich witaminom i minerałom, pobudzają przemianę materii i pomagają organizmowi pozbyć się związków toksycznych.

I nie tylko...

Ze względu na posiadane właściwości owoce te wykorzystuje się w wielu innych dziedzinach. Sok bogaty w kwas cytrynowy stanowi dodatek do maseczek kosmetycznych, płukanek do włosów, kremów wybielających, czy perfum. Soku z cytryny zmieszanego z gliceryną używa się do pielęgnacji dłoni i twarzy oraz do usuwania piegów. Jest też bardzo skutecznym sposobem na pozbycie się wszelkich plam po wodzie, zacieków i smug.

Wideo

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

J
Jad

Limonka mam mniej witaminy C a nie więcej. A dlaczego kłamiecie?  poczytajcie sobie w internecie i w encyklopedii

l
lol

Lol limonka sporo wieksza od cytryny? Chyba na odwrot. Czy wy w ogole wiecie o czym piszecie?

Dodaj ogłoszenie