Książka „Krój, gotuj, wow” to ciekawa, niezwykle oryginalna niespodzianka literatury kuchennej. Przedstawia podstawy znanej i lubianej kuchni włoskiej, ale to co ją wyróżnia na tle podobnych wydawnictw to jej nietypowa konstrukcja. Przepisy na dania przedstawiono bowiem w formie komiksu. Takie połączenie klasyki i popkultury zaskakuje niejednego czytelnika.
W książce tej znajdziemy dokładnie 50 prostych i klasycznych przepisów na dania główne, przekąski, słodkości i oczywiście obowiązkowe w diecie Włochów makarony. Lektura tej książki to istna kulinarna zabawa nie tylko dla miłośników Italii i jej specyficznego klimatu.
Receptury na poszczególne dania pokazano formie obrazków. Polecenia „w chmurkach” są zrozumiałe i czytelne. Nawet największy amator nie będzie miał problemu z wcieleniem ich w życie. Z tą książką bez problemu, dosłownie krok po kroku, można wyczarować dania proste, sycące, a jednocześnie eleganckie i nieco egzotyczne.
Przepisy pochodzą z biblii kuchni włoskiej „Srebrna łyżka” (Il Cucchiaio D`argento). Coś dla siebie znajdą tu także kulinarne autorytety. Apetyczne tiramisu, prawdziwa pizza margherita, słynna bruschetta z pomidorami, lazania bolognese, słodko-kwaśna caponata, spaghetti carbonara, kurczak cacciatore czy malinowe semifredo nie są już większym wyzwaniem. Komiks „Krój, gotuj, wow” to świetny prezent dla tych, którzy rozpoczynają przygodę gotowaniem, a także dla doświadczonych kucharzy, dla których praca kuchni to prawdziwa pasja. Nawet ci nie pogardzą tym oryginalnym wydawnictwem.
Ale przepisy to nie wszystko. Jak na porządną książkę kucharską przystało znajdziemy w niej także praktyczne wskazówki dotyczące różnych technik kuchennych. Jest tu także szczegółowy słowniczek i propozycje menu. Komiks „Krój, gotuj, wow” otwiera natomiast ciekawy wstęp, z którego można wiele dowiedzieć się o włoskiej kuchni. To przydatne kompendium wiedzy na temat produktów, z których słynie ten kraj, regionów z których pochodzą. Są tu nawet wskazówki dotyczące zakupów. Natomiast prawdziwą perełką tej książki jest fragment poświęcony filozofii jedzenia we Włoszech. Najważniejsza jej zasada brzmi: „absolutnie nie wolno jeść samotnie.
Włosi są zdania, że prawdziwie szanować tradycję, jedzenie i sztukę, jaką jest jego przyrządzanie, można jedynie dzieląc się posiłkiem z tymi, których najbardziej się kocha”. Warto tę mądrą dewizę wcielić do naszej rzeczywistości i codzienności.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?