Kuchnia molekularna w gastronomiku, czyli gotowanie przy użyciu ciekłego azotu (wideo)

Adrian Kuźmiuk
W tej butli znajduje się ciekły azot o temperaturze -193 stopnie Celsjusza - mówi Carlos Gonzalez Tejera (po lewej), światowej sławy kucharz pochodzący z Dominikany. Przelewa do garnka płyn, który w ciągu kilku sekund zamraża każdą potrawę.
W tej butli znajduje się ciekły azot o temperaturze -193 stopnie Celsjusza - mówi Carlos Gonzalez Tejera (po lewej), światowej sławy kucharz pochodzący z Dominikany. Przelewa do garnka płyn, który w ciągu kilku sekund zamraża każdą potrawę. Fot. Anatol Chomicz
Śledź posypany 24-karatowym złotem, czy sernik z koziego sera zmrożonego ciekłym azotem to tylko niektóre z potraw przygotowywanych przez Wojciecha Modesta Amaro, światowej sławy szefa kuchni, który wystąpił w Zespole Szkół Gastronomicznych.

- Kuchnia molekularna to po prostu wykorzystanie osiągnięć techniki w przyrządzaniu potraw - mówi Wojciech Modest Amaro, szef kuchni. - Świat się zmienia a kuchnia razem z nim. Dlatego zamiast przyrządzać potrawy w tradycyjny powinniśmy eksperymentować.

Gotowanie w ciekłym azocie

Wojciech Modest Amaro to światowej sławy szef kuchni, który odwiedził dzisiaj Zespół Szkół Gastronomicznych w Białymstoku. Znany jest z nowatorskiego podejścia do przyrządzania nietuzinkowych potraw. Do gotowania wykorzystuje m.in. kuchenkę indukcyjną i butlę z ciekłym azotem, którego temperatura wynosi -193 stopnie Celsjusza.

- Do tej pory nie wiedziałam, że istnieje coś takiego, jak kuchnia molekularna - mówi zaskoczona Magdalena Mancewicz, uczennica drugiej klasy Technikum Gastronomicznego. - To jest przyszłość gotowania i chętnie sama spróbowałabym coś przyrządzić przy użyciu azotu.

- Takie pokazy są potrzebne, ponieważ przybliżają nam nowe trendy w dziedzinie kucharskiej - dodaje Adam Bobel, jej kolega z klasy. - Lubię eksperymentować i często sam szukam informacji o nowinkach kulinarnych.

24-karatowe złoto do jedzenia

Na pokazie dowiedział się, jak przyrządzić mrożony kozi ser z malinami lub śledź marynowany w occie posypany pudrem z 24-karatowego złota.

- Próbowałam sernika z koziego sera przyrządzonego przez mistrza i nie spodziewałam się takiego efektu - mówi Magdalena Mancewicz. - Zupełnie inaczej smakuje.

Gastronomik zaprasza kucharzy światowej sławy

Było to pierwsze z cyklu spotkań uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych z wybitnymi osobistościami świata kulinarnego.

- Zależy nam na poszerzaniu kulinarnej wiedzy naszych uczniów - mówi Jolanta Żurawska, wicedyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych w Białymstoku. - Dlatego w planach mamy kolejne spotkania. Najbliższe będą dotyczyć kuchni włoskiej i śródziemnomorskiej.

Wideo

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

e
ego

W 1985 roku nakręcono film Real Genius w Polsce znany jako "Prawdziwy geniusz". Jeden z głównych bohaterów - Chris Knight, student fizyki przygotowywał lód do drinków właśnie przy użyciu ciekłego azotu. A do nas moda ta dotarła dopiero po ponad 20 latach;/

b
bstoczanin

A zamiast grila miotacz ognia ,a za wędzenie to mięcho pod rurę wydechową np. autobusu ...

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3