- Kuchnia molekularna to po prostu wykorzystanie osiągnięć techniki w przyrządzaniu potraw - mówi Wojciech Modest Amaro, szef kuchni. - Świat się zmienia a kuchnia razem z nim. Dlatego zamiast przyrządzać potrawy w tradycyjny powinniśmy eksperymentować.
Gotowanie w ciekłym azocie
Wojciech Modest Amaro to światowej sławy szef kuchni, który odwiedził dzisiaj Zespół Szkół Gastronomicznych w Białymstoku. Znany jest z nowatorskiego podejścia do przyrządzania nietuzinkowych potraw. Do gotowania wykorzystuje m.in. kuchenkę indukcyjną i butlę z ciekłym azotem, którego temperatura wynosi -193 stopnie Celsjusza.
- Do tej pory nie wiedziałam, że istnieje coś takiego, jak kuchnia molekularna - mówi zaskoczona Magdalena Mancewicz, uczennica drugiej klasy Technikum Gastronomicznego. - To jest przyszłość gotowania i chętnie sama spróbowałabym coś przyrządzić przy użyciu azotu.
- Takie pokazy są potrzebne, ponieważ przybliżają nam nowe trendy w dziedzinie kucharskiej - dodaje Adam Bobel, jej kolega z klasy. - Lubię eksperymentować i często sam szukam informacji o nowinkach kulinarnych.
24-karatowe złoto do jedzenia
Na pokazie dowiedział się, jak przyrządzić mrożony kozi ser z malinami lub śledź marynowany w occie posypany pudrem z 24-karatowego złota.
- Próbowałam sernika z koziego sera przyrządzonego przez mistrza i nie spodziewałam się takiego efektu - mówi Magdalena Mancewicz. - Zupełnie inaczej smakuje.
Gastronomik zaprasza kucharzy światowej sławy
Było to pierwsze z cyklu spotkań uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych z wybitnymi osobistościami świata kulinarnego.
- Zależy nam na poszerzaniu kulinarnej wiedzy naszych uczniów - mówi Jolanta Żurawska, wicedyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych w Białymstoku. - Dlatego w planach mamy kolejne spotkania. Najbliższe będą dotyczyć kuchni włoskiej i śródziemnomorskiej.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?