Kuchnia idealnie urządzona, czyli jaka? Kuchnia wg Doroty...

    Kuchnia idealnie urządzona, czyli jaka? Kuchnia wg Doroty Szelągowskiej

    Materiał informacyjny

    Kurier Poranny

    Aktualizacja:

    Kurier Poranny

    Kuchnia idealnie urządzona, czyli jaka? Kuchnia wg Doroty Szelągowskiej
    Każda kuchnia powinna być funkcjonalna, bezpieczna, ergonomiczna, a do tego pełna estetyki, która sprzyja tworzeniu wyjątkowego klimatu. Jest to bowiem serce domu. Ma służyć przyrządzaniu potraw, ale nie tylko. Przypomnijmy sobie, ile razy zapraszaliśmy bliskich i zamiast siadać wygodnie przy stole w salonie, woleliśmy kuchnię, która przyciągała atmosferą. W kuchni możemy wspólnie celebrować posiłki, razem gotować, także włączając w naukę dzieci. Angażujemy się tak naprawdę w przyrządzanie potrawy i wkładamy w nie całe swoje serce. Jaka zatem powinna być idealnie urządzona kuchnia?
    Kuchnia idealnie urządzona, czyli jaka? Kuchnia wg Doroty Szelągowskiej

    Kuchnia Doroty Szelągowskiej oraz ogólne wskazówki


    Do dyspozycji mamy na szczęście całe mnóstwo poradników, w jaki sposób urządzać kuchnię. Jesteśmy w stanie przebrnąć przez obszerne artykuły, dzięki którym dowiemy się, jak dobierać kolory, wyposażenie, sprzęty AGD, ozdoby. Możemy być kompletnymi amatorami w projektowaniu wystroju własnych wnętrz, ale mając podstawy, szukając ciekawych rozwiązań i znajdując miejsce na wnętrzarskie triki, z kuchni uczynimy prawdziwe królestwo. Pośród serwisów i programów, na które możemy zwrócić uwagę znajdujemy cenny artykuł z poradami Dorota urządza Mateusza, czyli Akademia Smaku 2019 https://akademiasmaku.pl/dorota-urzadza-mateusza. Warto do niego zajrzeć, ponieważ jest to źródło cennych wskazówek i inspiracji!

    Nie bójmy się korzystać z rad tych, którzy o wystroju wnętrz wiedzą absolutnie wszystko. Doświadczenie i wyniki prac widziane na ekranie, jak w programie Dorota urządza Mateusza, są dowodem na to, że czasami niewielkim nakładem finansów, pracą, którą można wykonać nawet w pojedynkę, da się stworzyć cudowną kuchnię.

    5 najważniejszych stref w kuchni


    Kuchnia koniecznie musi być ergonomiczna, a do tego potrzebny jest nam podział na pięć stref. Pierwszą z nich jest strefa zapasów. Przechowujemy w niej żywność. Powinniśmy stworzyć ją tuż przy wejściu do kuchni, bo cały proces gotowania zaczyna się właśnie tutaj. Kolejna strefa to strefa przechowywania. Tę lokujemy na końcu naszej kuchni, ponieważ w niej swoje miejsce zajmują sztućce i zastawa. Mając już gotowe dania potrzebujemy tylko naczyń – oprawy, aby podać posiłki na stół, dlatego tą strefą kończymy ergonomicznie rozplanowane kuchenne wnętrze.

    Wracamy do strefy zapasów, z której przechodzimy wprost do strefy przygotowywania. Jej najważniejszym punktem są blaty robocze, na których wszystko preparujemy. Wykładamy wybrane produkty wzięte ze strefy zapasów i bierzemy się za ich obieranie, krojenie, siekanie, tłuczenie itp. Pod ręką powinny znaleźć się również deski do krojenia, miski czy też przyprawy.
    Na blacie roboczym nie obejdzie się bez bałaganu. To on determinuje, jakie strefy powinny znaleźć się tuż obok części przeznaczonej do przygotowywania. Które zatem? Strefy zmywania i gotowania. Nierzadko już podczas przyrządzania dań musimy umyć niektóre sztućce, deski czy naczynia, dlatego lawirujemy pomiędzy strefami zmywania i gotowania. Jeśli posiadamy na tyle dużą kuchnię, a do tego spory asortyment, możemy pozwolić sobie na pozostawienie zmywania na sam koniec. Pamiętajmy jednak o tym, by zrobić to zanim garnki, patelnie, sztućce zaschną i ich doczyszczanie będzie wymagało czasu oraz siły fizycznej. Możemy również zainspirować się rozwiązaniami, jakie znajdujemy w programie Dorota urządza Mateusza.

    Strefa gotowania w miarę możliwości powinna znaleźć się pomiędzy strefą zmywania, a przechowywania. Dzięki temu szybko uporamy się z narastającym bałaganem, sprawnie przyrządzimy smaczne dania i od razu po obróbce termicznej zaczniemy je nakładać na wyjęte z szafek kuchennych naczynia.

    Systemy cargo – na pomoc każdej kuchni


    Podnoszenie komfortu pracy w kuchni, ale i wzrost funkcjonalności mebli są w stanie zaoferować systemy cargo. Czym one są? To tak naprawdę kosze wykonane z drutów o niewielkiej średnicy, które poruszają się po specjalnych prowadnicach. Tym samym są w całości chowane lub wysuwane z szafek kuchennych. Ich ogromnym atutem jest to, że dają szansę na wypełnienie bardzo wąskich przestrzeni, które pozostały w kuchni i nie nadają się do zastosowania klasycznych mebli. Równie dobrze radzą sobie w sytuacji, gdy domownicy chcą postawić na wysoką zabudowę oszczędzając miejsce w kuchni, ale jednocześnie mając wszystko pod ręką.

    Cargo to nie jedyne rozwiązanie do kuchennych wnętrz. Być może z jakiegoś powodu taka konstrukcja do nas nie przemawia, albo dysponujemy kuchnią, która jest na tyle obszerna, że nie występują wąskie miejsca, w których zbiera się tylko kurz. Inspiracją dla nas może być program Dorota urządza Mateusza, podczas którego prezentowane są najważniejsze elementy związane z projektowaniem kuchni. Kosze cargo mogą być stosowane w wąskich, wysokich, ale i narożnych szafkach. Całkowite wysunięcie koszy z ułożonymi rzeczami sprawia, że nawet te narożne, głębokie i wąskie szafki, przestają być przeszkodą w poszukiwaniach artykułów czy sprzętów, które na daną chwilę są nam potrzebne.

    Znajdźmy kuchnię dla siebie. Wystrój, wyposażenie i zdobienia, które nie będą idealne, ale idealnie wpiszą się w nasze gusta oraz wymagania, jakie stawia przed każdym to specyficzne pomieszczenie.

    Czytaj treści premium w Kurierze Porannym Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Poranny.pl poleca

    Cóż to był za półmaraton. Zobacz, co działo się na mecie!

    Cóż to był za półmaraton. Zobacz, co działo się na mecie!

    Wojsko wyprzedaje sprzęt z demobilu. Okazyjne ceny [OFERTY Z MAJA 2019]

    Wojsko wyprzedaje sprzęt z demobilu. Okazyjne ceny [OFERTY Z MAJA 2019]