Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kuchenne Rewolucje w Zambrowie. Magda Gessler zmienia restaurację Mąka i Magia. Teraz to pizzeria Crocante. Pizza. Mia [ZDJĘCIA]

Olga Goździewska-Marszałek
Olga Goździewska-Marszałek
Pizzeria Mąka i Magia to dziś "Crocante. Pizza. Mia"
Pizzeria Mąka i Magia to dziś "Crocante. Pizza. Mia" Wojciech Wojtkielewicz
Magda Gessler zmieniła oblicze pizzerii Mąka i Magia. Zostawiła w menu kilka autorskich przysmaków i stylowo urządziła wnętrze. Odwiedziliśmy restaurację w Zambrowie kilka dni po nagraniu odcinka nowego sezonu Kuchennych Rewolucji. Dziś knajpka nosi nazwę "Crocante. Pizza. Mia". Zobacz zdjęcia!

Ekipa Kuchennych Rewolucji gościła w zambrowskiej pizzerii przez cztery pierwsze dni czerwca. Pomogła postawić biznes na nogi po stratach jakie przyniosła epidemia.

- Restaurację otworzyłem w listopadzie ubiegłego roku. Początki zawsze bywają trudne, ale prawdziwym wyzwaniem była dla nas sytaucja związana z koronawirusem. Staraliśmy się wprowadzić dowozy, ale nie przynosiły nam wystarczających dochodów. Wegetowaliśmy. Wtedy postanowiłem poprosić o pomoc Magdę Gessler - przyznaje właściciel dawnej Mąki i Magii.

Po wizycie znanej restauratorki wszystko się zmieniło. W restauracji, która dziś nosi nazwę "Crocante. Pizza. Mia" tętni życie. Co ważne, Gessler nie zdecydowała o zmianie konceptu, pozostając przy włoskiej kuchni.

- Nie mogę zdradzać szczegółów rewolucji, ale naprawdę się tu działo i wiele się zmieniło - przyznaje właściciel pizzerii - Pani Magda udoskonaliła nasz sos do pizzy i zaproponowała inne dodatki. Zmieniło się też samo podejście do gotowania. Stawiamy na produkty lokalne, zamawiamy też prawdziwe włoskie produkty wysokiej jakości - dodaje właściciel.

Zobacz też:Hot Burger Bistro po przemianie. Magda Gessler robiła „Kuchenne rewolucje” w białostockim James Bomba - Lina

Specjałem kuchni jest dziś nie tylko pizza. W karcie dań zagościły potrawy przygotowywane według autorskich przepisów Magdy Gessler. Są to m.in.: pizza po zambrowsku ze słoniną, kremowa zupa z żółtych warzyw, pierogi po podlasku i galantyna z kaczki w sosie żurawinowym. Na deser zaś warto zamówić szarlotkę z lodami lub sernik.

- Najbardziej smakują mi pierogi. Są przepyszne, większe niż standardowe, które wszyscy znają. Jest w nich farsz ze swojską kiełbasą, boczkiem i słoniną, z dodatkiem ziemniaków. Do tego kwaśna śmietana, szczypiorek i młynkowany pieprz. Wspaniałe połączenie, które każdy powinien poczuć - zachęca właściciel.

Magda Gessler nie była by sobą, gdyby nie dodała charaktetu wnętrzu pizzerii. Trzeba jednak zaznaczyć, że Mąka i Magia od początku była urządzona w modnym, loftowym stylu. Po wizycie restauratorki na ścianach pojawiły się dodatkowo ogromne portrety włoskich piękności. Zaś stoliki oddzielają od siebie podłużne skrzynki z ziołami i kwiatami. Dzięki wszechobecnej zieleni lokal wydaje się przytulny. Jest też bardzo kolorowy. Znana restauratorka postawiła na intensywne barwy obrusów, mebli, zasłon czy poduszek. Żeby nie było nudno i zwyczajnie, goście mają wybór, na czym usiądą. Są stare krzesła po renowacji, kanapa z miękkimi poduchami czy modne fotele. Kto co lubi!

Stacja Pałac w Białowieży - RESTAURACJA BABUSHKA BISTROKiedy zgłodniejemy, możemy wybrać się do umieszczonej w pobliżu pałacu restauracji Babushka Bistro. Miejsce z klimatem i pysznym jedzeniem w przestępnych cenach. Posmakujecie tam domowych pierogów, solianki czy tez rosołu z kołdunami.

Jednodniowe wycieczki samochodowe w Podlaskiem. Sprawdź goto...

Właściel dba również o szczegóły, by każdy gość poczuł włoski klimat. Nawet słomki do napojów są zrobione z... makaronu. Bo i tego nie może zabraknąć we włoskiej knajpce! Co tydzień serwowana jest inna pasta, od pomodoro po carbonarę.

- Już wiemy, że pani Magda wkrótce do nas wróci, by sprawdzić jak sobie radzimy. Mamy wielką nadzieję, że ten sprawdzian uda nam się zdać, bo bardzo się staramy. Czekamy zarówno na nią, jak też na gości. Tych na razie nie brakuje, co bardzo mnie cieszy - dodaje z uśmiechem właściciel włoskiej knajpki w Zambrowie.

O tym czy Magda Gessler w Zambowie rzucała talerzami i jak przebiegała kuchenna rewolucja - dowiemy się w jesiennej ramówce TVN. Restauratorka zagościła na Podlasiu już po raz drugi w tym roku. Przypomnijmy, że w lutym przeprowadziła rewolucje w Łapach.

WIĘCEJ ZOBACZ TUTAJ: Zdolne Łapy zastąpiły Chicken Flow. Magda Gessler i kuchenne rewolucje zmieniły oblicze lokalu w Łapach pod Białymstokiem (MENU, ZDJĘCIA)

Kuchenne rewolucje 2020 na Podlasiu! Magda Gessler zamieniła Chicken Flow w przytulną Gospodę Zdolne Łapy.

Zdolne Łapy zastąpiły Chicken Flow. Magda Gessler i kuchenne...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Instahistorie z VIKI GABOR

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny