Stanisław Deresz był jedną z tych osób, które odegrały istotną rolę w tworzeniu ważnego ośrodka medycznego, jakim w międzywojennej Polsce stała się Choroszcz. I – co ważne – którym to ośrodkiem pozostaje do dziś. To Deresz był pierwszym dyrektorem „Wojewódzkiego Szpitala dla psychicznie i nerwowo chorych w Choroszczy”, którego spadkobiercą jest dzisiejszy Samodzielny Publiczny Psychiatryczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Choroszczy. A teraz Deresz zostaje patronem baru, jaki choć funkcjonuje na terenie szpitala to zaprasza wszystkich na dania kuchni polskiej.
- Chcemy w ten sposób wrócić do historii. To Dereszowi zawdzięczamy, że nasz szpital powstał – mówi Eugeniusz Muszyc, kierownik szpitalnego działu dietetyki i żywienia.
Szyldy z nową nazwą baru już pojawiły się na bramie prowadzącej na teren całego założenia, zarówno od strony miasteczka jak i Kominowego Bajora (jest tu zamontowana furtka). Choroska kuchenna rewolucja – z nazwy „Za rogiem” na „U Deresza” - dokonała się za zgodą nowej dyrekcji szpitala i wicemarszałek Wiesławy Burnos. Co będzie w menu?
- Wyłącznie dania kuchni polskiej. Zapraszamy na babkę ziemniaczaną, sznycle, zrazy, pieczone kurczaki, krupnik, kapuśniak, fasolową – mówi Muszyc.
Wierzy, że przez powiedzenie przez żołądek do serca zamieni się na przez żołądek do historii. Odwiedzający siłą rzeczy zaczną zastanawiać się kim był ów Deresz i zgłębiać o nim wiedzę. Muszyc chce, by pamięć o nim była żywa. Pierwszego dnia funkcjonowania pod nowym szyldem przygotowano poczęstunek wspólnie z białostocką PSS Społem. Do baru można zaglądać od poniedziałku do piątku od godz. 10 do 15.
#pomagaMY czyli Polska Press dla powodzian
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?