Film obrazuje najbardziej krwawe konflikty międzynarodowe XX wieku z dość nietypowej perspektywy kucharzy. Bohaterami filmu "Kucharze historii" są wojskowi kucharze, którzy przygotowują posiłki dla walczących żołnierzy.
Okazuje się, że kuchnie polowe odgrywają w czasie wojen nie mniejszą rolę niż czołgi i karabiny, a zaspokajanie apetytów żołnierzy może mieć przemożny wpływ na losy świata. Szefowie kuchni polowych w surrealistycznym stylu zaprezentują nam m.in. jak przyrządzić paprykarz dla 74 tysięcy serbskich żołnierzy czy marynowane grzybki dla sowieckich okupantów w Czechosłowacji. Z każdą sceną przygotowywanie jedzenia staje się coraz bardziej wyraźną metaforą walki. A określenie "mięso armatnie" zaczyna wydawać się coraz mniej przypadkowe.
W filmie poznajemy ludzi, którzy czują się pełnoprawnymi uczestnikami historycznych wydarzeń. Gotując, świadomie wpływają na kondycję żołnierzy.
Dokument w reżyserii Pétera Kerekesa nominowany był do Europejskiej Nagrody Filmowej w kategorii "Najlepszy film dokumentalny". Otrzymał także kilka nagród m.in. specjalną nagrodę jury na festiwalu Hot Docs w Toronto. Film dostępny jest już także na dvd.
Na film "Kucharze historii" można wybrać się do czwartku (23 września) do białostockiego kina Forum. Bilety kosztują 13 zł, a specjalny bilet rodzinny (minimum dla trzech osób) - 11 zł od osoby.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?