MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kroję wędlinę, dokładam ziemniaki i posypuję serem. Ta zapiekanka z kiełbasy syci na długo. Trudno wyobrazić sobie smaczniejszy obiad

Anna Daniluk
Domowa zapiekanka z kiełbasy to prawdziwy rarytas. Połączona z sosem i plasterkami ziemniaków nasyci na długo.
Domowa zapiekanka z kiełbasy to prawdziwy rarytas. Połączona z sosem i plasterkami ziemniaków nasyci na długo. freepik.com/timolina/zdjęcie ilustracyjne
Wystarczy, że pokroisz kiełbasę i ziemniaki na plastry, zasypiesz startym serem i zalejesz kremowym sosem. Tylko 20 minut przygotowań i danie niemal samo robi się w piekarniku. Przypadnie ci do gustu jeśli lubisz tradycyjne smaki i szukasz prostych dań jednogarnkowych. Zapiekanka z kiełbasy to idealny obiad dla całej rodziny na chłodniejsze dni!

W skrócie:

Sycąca zapiekanka z kiełbasy to doskonały sposób na szybki posiłek, który z łatwością przygotujesz nawet w dniu wypełnionym codziennymi obowiązkami. Dzięki prostocie wykonania, a także możliwości dostosowania składników do własnego gustu i możliwości, to częściej będzie gościć w twoim jadłospisie. Poznaj przepis na tanią zapiekankę z kiełbasą.

Zapiekanka z kiełbasy – przepis na tani obiad

Liczba porcji: dla 4 osób.

Czas przygotowania: 20 minut + 40 minut pieczenia.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g kiełbasy wiejskiej,

  • 1 kg ziemniaków,

  • 200 g sera gouda w kostce,

  • 1 cebula,

  • 3 ząbki czosnku,

  • 200 ml płynnej śmietany 18 procent,

  • 100 ml mleka,

  • 1 łyżka masła do formy,

  • 1 łyżka oleju,

  • do smaku: szczypta sól, pieprz,

  • 1 łyżeczka suszonego oregano,

  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki.

Jak zrobić zapiekankę z kiełbasy?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plasterki 3-4 mm grubości.

  2. Przyspiesz proces pieczenia, dzięki podgotowaniu ziemniaków w osolonej wodzie przez około 10 minut.

  3. Następnie ziemniaki odcedź je i odstaw do ostygnięcia.

  4. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Kiełbasę pokrój w plasterki lub półplasterki, w zależności od jej grubości.

  5. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż na złoty kolor. Następnie dodaj kiełbasę i smaż całość przez kilka minut, aż kiełbasa nabierze rumianego koloru.

  6. W małej misce wymieszaj śmietanę, mleko, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy wymieszane z suszonymi ziołami.

  7. Sól, pieprz, suszone oregano i mieloną słodką paprykę wymieszaj przed dodaniem do śmietanki.

  8. Składniki dokładnie wymieszaj, aby powstała jednolita masa.

  9. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Na dnie ułóż pierwszą warstwę ziemniaków, następnie warstwę kiełbasy z cebulą, a całość posyp startym żółtym serem.

  10. Powtarzaj układanie warstw, aż skończą się składniki. Na wierzchu połóż warstwę ziemniaków i sera.

  11. Całość zalej przygotowanym sosem śmietanowym. Naczynie przykryj folią aluminiową i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 30 minut.

  12. Pod koniec pieczenia zdejmij folię i piecz kolejne 10 minut, aby ser się zarumienił i utworzyła się chrupiąca skórka.

  13. Przed podaniem posyp zapiekankę z kiełbasy posiekaną natką pietruszki.

Niech ten prosty przepis na zapiekankę z kiełbasy zainspiruje cię do ugotowania pysznego obiadu na każdą kieszeń. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny