W skrócie:
Sycąca zapiekanka z kiełbasy to doskonały sposób na szybki posiłek, który z łatwością przygotujesz nawet w dniu wypełnionym codziennymi obowiązkami. Dzięki prostocie wykonania, a także możliwości dostosowania składników do własnego gustu i możliwości, to częściej będzie gościć w twoim jadłospisie. Poznaj przepis na tanią zapiekankę z kiełbasą.
Zapiekanka z kiełbasy – przepis na tani obiad
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 20 minut + 40 minut pieczenia.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
500 g kiełbasy wiejskiej,
1 kg ziemniaków,
200 g sera gouda w kostce,
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
200 ml płynnej śmietany 18 procent,
100 ml mleka,
1 łyżka masła do formy,
1 łyżka oleju,
do smaku: szczypta sól, pieprz,
1 łyżeczka suszonego oregano,
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki.
Jak zrobić zapiekankę z kiełbasy?
Sposób przygotowania:
Na początku ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plasterki 3-4 mm grubości.
Przyspiesz proces pieczenia, dzięki podgotowaniu ziemniaków w osolonej wodzie przez około 10 minut.
Następnie ziemniaki odcedź je i odstaw do ostygnięcia.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Kiełbasę pokrój w plasterki lub półplasterki, w zależności od jej grubości.
Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż na złoty kolor. Następnie dodaj kiełbasę i smaż całość przez kilka minut, aż kiełbasa nabierze rumianego koloru.
W małej misce wymieszaj śmietanę, mleko, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy wymieszane z suszonymi ziołami.
Sól, pieprz, suszone oregano i mieloną słodką paprykę wymieszaj przed dodaniem do śmietanki.
Składniki dokładnie wymieszaj, aby powstała jednolita masa.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Na dnie ułóż pierwszą warstwę ziemniaków, następnie warstwę kiełbasy z cebulą, a całość posyp startym żółtym serem.
Powtarzaj układanie warstw, aż skończą się składniki. Na wierzchu połóż warstwę ziemniaków i sera.
Całość zalej przygotowanym sosem śmietanowym. Naczynie przykryj folią aluminiową i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 30 minut.
Pod koniec pieczenia zdejmij folię i piecz kolejne 10 minut, aby ser się zarumienił i utworzyła się chrupiąca skórka.
Przed podaniem posyp zapiekankę z kiełbasy posiekaną natką pietruszki.
Niech ten prosty przepis na zapiekankę z kiełbasy zainspiruje cię do ugotowania pysznego obiadu na każdą kieszeń. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?