MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Korzenne gruszki w syropie jak ze spiżarni babci. Apetyczny przysmak na zimę. Tak dobre, że będziesz je wyjadać ze słoika

Anna Daniluk
Domowe gruszki w syropie to prawdziwy frykas idealny na zimę.
Domowe gruszki w syropie to prawdziwy frykas idealny na zimę. freepik.com/user14908974/zdjęcie ilustracyjne
Smakowite gruszki w syropie do słoików to znakomity rarytas, który warto mieć w swojej spiżarni. Ich przygotowanie jest prostsze, niż myślisz. Skorzystaj z tradycyjnego i sprawdzonego przepisu na apetyczne przetwory. Tak dobre, że dzieci będą skradać się do spiżarni po więcej.

W skrócie:

Przerabianie gruszek na zimę to doskonała metoda wykorzystania sezonowych owoców. A wyśmienite gruszki w syropie to jedna z najsmaczniejszych opcji do zrobienia. Z tym łatwym przepisem możesz zachować smak i aromat świeżych gruszek na dłużej, jednocześnie tworząc wszechstronny dodatek do deserów. Domowe gruszki w syropie możesz użyć do ciasta, podać do lodów, udekorować nimi gofry lub przełożyć obsmażone na maśle naleśniki. Do przerabiania na zimę wybieraj klasyczne odmiany gruszek. W szczególności tak podana będzie smakować klapsa i konferencja.

Gruszki w syropie – prosty przepis jak z babcinej spiżarni

Liczba porcji: 3-4 słoiki po 500 ml.

Czas przygotowania: 20 minut + gotowanie w syropie: 20 minut + pasteryzacja: 20 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych, twardych gruszek,

  • 500 ml wody,

  • 300 g cukru,

  • sok wyciśnięty z 1 cytryny,

  • 1 kora cynamonu,

  • 2-3 goździki,

  • 1 gwiazdka anyżu,

  • 4 cm korzenia imbiru,

  • 1 laska wanilii.

Jak zrobić gruszki w syropie?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku gruszki umyj, obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne. Duże owoce przekrój na połowy lub ćwiartki.

  2. Włóż do miski i skrop sokiem z cytryny.

  3. Następnie w garnku o grubym dnie zagotuj wodę z cukrem, dodaj korę cynamonu, goździki, gwiazdkę anyżu oraz obrany kawałek imbiru i laskę wanilię.

  4. Gotuj na małej mocy palnika, aż cukier całkowicie się rozpuści. Powstały syrop ma pachnieć korzennymi przyprawami.

  5. Do gorącego syropu wrzuć pokrojone wcześniej gruszki. Gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, aż gruszki staną się miękkie, ale nadal będą trzymały strukturę.

  6. Czas gotowania może być krótszy, nawet o połowę, w zależności od wielkości owoców.

  7. Gruszki razem z syropem przełóż do czystych i wyparzonych słoików.

  8. Zakręć słoiki energicznym, zdecydowanym ruchem i pasteryzuj w garnku z wodą przez około 20 minut.

  9. Powinny być szczelnie zamknięte. Po pasteryzacji odstaw słoiki z gruszkami w syropie do całkowitego wystudzenia. Możesz odwrócić je do góry dnem.

  10. Tak przygotowane przetwory opisz, uwzględniając datę przygotowania.

  11. Zjedz je w przeciągu roku od zrobienia. Przechowuj w ciemnym i dość chłodnym miejscu.

Gruszki w syropie do mięs

Domowe gruszki w syropie nadadzą się nie tylko do dań na słodko. Smak korzennych gruszek znakomicie wzbogaci smak sztuki mięsa w sosie własnym, pieczonej kaczki lub wieprzowiny po myśliwsku.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny